Home / DRUŠTVO / Obezbeđeni budžet i obuka za 28 ličnih pratilaca deteta: Otvoren poziv svim nezaposlenim građanima da se prijave za posao
hotel bell

Obezbeđeni budžet i obuka za 28 ličnih pratilaca deteta: Otvoren poziv svim nezaposlenim građanima da se prijave za posao

Udruženje “Partnerski za obrazovanje“, licencirani realizator socijalne usluge Lični pratilac deteta, putem projekta ove godine je obezbedilo sredstva za angažovanje 28 ličnih pratilaca dece sa teškoćama u razvoju. Na današnjoj press konferenciji, upućen je poziv nezaposlenim Leskovčanima da konkurišu za posao

Zainteresovani kandidati treba samo da imaju najmanje četvrti stepen obrazovanja i da žele da rade. Ostalo je naš, posao, kaže Zoran Ilić, ovlašćeni predstavnik Udruženja roditelja i nastavnika “Partnerski za obrazovanje“:

– Mi ćemo organizovati edukaciju, obuke i sve što je potrebno da dobijemo kvalitetne Lične pratioce, jer pomenutu uslugu na lokalnom nivou realizujemo već pet godina. Počeli smo sa 6 kandidata i njihov broj je rastao, da bi danas, po završenoj javnoj nabavci, imamo uslove za angažovanje 28 pratilaca. To je važno, koliko za decu sa teškoćama u razvoju, koja će dobiti ovu podršku, i njihove roditelje, toliko i za novozaposlene lične pratioce, jer se radi o 28 novih radnih mesta.

Foto: Ilustracija

Licenca se, kaže Ilić, dobija kada se zadovolje tri najvažnija uslova: adekvatan prostor za edukaciju, kvalifikovanog stručnog radnika i lične pratioce, koji su ranije prošli obuku. Procenjeno je da Udruženje “Partnerski za obrazovanje“ zadovoljava sve potrebne kriterijume.

Roditelji dece sa poteškoćama u razvoju, za uslugu ličnog pratioca mogu konkurisati na sledeći način:

– Najpre se treba obratiti Centru za socijalni rad zahtevom, uz koji prilažu kopije svojih ličnih karata i izvod iz matične knjige rođenih za dete, mišljenje Interresorne komisije, potvrdu da dete pohađa školu i dokaz o prihodima roditelja, jer se ova usluga subvencioniše od 0-100%. Centar za socijalni rad donosi rešenje, sa kojim se dolazi u Udruženje. Naša ustanova je partner, odnosno podrška u realizaciji ove usluge, ističe direktor Predrag Momčilović.

Usluga Lični pratilac sistemski nije definisana kao obavezna, pa se sredstva još uvek obezbeđuju projektno, za svaku godinu.

– Grad Leskovac je gotovo pre svih lokalni samouprava prepoznao potrebu za ovakvom uslugom i odlučio da je finansira, iako nije imao obavezu. Do pre dve godine je za pomenute namene izdvajano 8, ove je suma duplirana. Interresorna komisija, u proseku, za 12 meseci izda oko 50 mišljenja po pitanju angažovanja Ličnog pratioca, ali su se, prema poslednjoj evidenciji, za uslugu prijavile 32 porodice. Zbog manjka obučenih pratilaca, koristilo ju je 25-oro dece.

Posao Ličnog pratioca je da bude asistent detetu sa teškoćama u razvoju. Angažovanje obično počinje ujutru, sa pripremama deteta za školu, odvođenja do škole i povratka kući. Izmenama Zakona, pratiocima je dozvoljeno da, ukoliko treba, zajedno sa detetom prate nastavu. Rad svakog angažovanog pratioca je vrlo individualan i zavisi od potreba korisnika. Za, u proseku, osmočasovno radno vreme, Lični pratioci dobijaju garantovanu minimalnu zaradu.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор