Home / DOGAĐAJI / Obeležen svetski Dan prevremeno rođene deca, spomenik Oslobodiocima Leskovca simbolično osvetljen ljubičastom bojom
hotel bell

Obeležen svetski Dan prevremeno rođene deca, spomenik Oslobodiocima Leskovca simbolično osvetljen ljubičastom bojom

Danas je u svetu obeležen Dan prevremeno rođene dece, a u akciju obeležavanja i ove godine se uključio Grad Leskovac.

Zvanična boja kampanje je ljubičasta i zbog toga je, simbolično, i Spomenik oslobodiocima u Centralnom gradskom parku u Leskovcu osvetljen ljubičastom bojom.

17. novembra je dan kada se širom sveta, organizuju aktivnosti čiji je cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana. I pored savremenih medicinskih i tehničkih dostignuća, deo prevemeno rođene dece odrasta uz trajne posledice po zdravlje, a kao posledica prevremnog rođenja godišnje u svetu umre oko milion beba.

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste – „Mali Div“.

Check Also

U Orašju položeni venci povodom 80. godišnjice streljanja meštana ovog sela

Delegacije OO SUBNOR-a, OO Rezervnih vojnih starešina i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.položili su vence …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *