Home / DRUŠTVO / NOVI MURAL U NASELJU DUBOČICA: Preko puta Hrama Svetog Simeona Mirotočivog nastaje slika sa njegovim likom
hotel bell

NOVI MURAL U NASELJU DUBOČICA: Preko puta Hrama Svetog Simeona Mirotočivog nastaje slika sa njegovim likom

Posle Karađorđa, Petra I Krađorđevića, Čiče i Stefana Nemanje, grupa entuzijasta iz najvećeg leskovačkog naselja, odlučila je da oslika zid trafostanice preko puta Hrama Svetog Simeona Mirotočivog.

Dragana Jovanovića zatičemo kako preciznim pokretima četkice, postavlja konture lica, čija polovina predstavlja Stefana Nemanju na carskom srpskom dvoru, druga- oca Simeona, kako se Stefan prozvao pošto se zamonašio.

– Sveti Simeon Mirotočivi, čije ime nosi hram preko puta murala, zaštitnik je naselja “Dubočica“ i odlučili smo da ga još jednom ovekovečimo, predstavivši kroz jednu sliku, oba perioda njegovog života- svetovni i monaški. Ovo je inicijativa lokalne omladine i mi sami odlučujemo gde će i kako biti oslikane pojedine zgrade, materijal kupujemo od sopstvenih sredstava i kompletne akcije planiramo i realizujemo sami, ističe samouki slikar.

Ni od koga nisu tražili dozvole, priznaje, a komentari žitelja naselja uglavnom su pozitivni.

– Smatram da ne ružimo naselje, već ga naprotiv ulepšavamo i to, pre svega, ličnostima i motivima iz srpske istorije. Već smo ranije oslikali pojedine objekte, a na muralima su likovi Karađorđa, Kralja Petra I Karađorđevića, Draže Mihailovića. Postoji i mural sa Stefanom Nemanjom, ali i neki crteži posvećeni naselju u kome živimo, dodaje Jovanović.

On navaljuje da će, čim mural na kome trenutno radi bude gotov, početi pripreme za novi. On će biti posvećen Radošu Ceroviću, heroju sa Košara i njihovom komšiji, jer je to, kaže, način da mu se naselje oduži za junaštvo i hrabrost.

Fotografije: Dnevnik Juga

Check Also

MALA MATURA: Rešenja testa iz srpskog jezika

Mali maturanti danas su polagali test iz srpskog / maternjeg jezika. Ovo su rešenja:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *