Home / DRUŠTVO / Nove sadnice u susret proleću
hotel bell

Nove sadnice u susret proleću

Ekipe “Komunalca“ danas su , po nalogu Jp “Urbanizam i izgradnja“, počele prolećnu sadnju cveća i dendrološkog materijala na zelenim površinama u gradu, a jednu smo zatekli u centru, kako betonske žardinjere oplemenjuje stablima kuglaste katalpe.

Tatjana Marinković , stručni saradnik za zelenilo u ovom javnom preduzeću kaže za Dnevnik juga da je sadnja i obnova počela u centru, ali će u narednih mesec dana, mladicama biti oplemenjene brojne lokacije u Leskovcu, Brestovcu, Vučju, Grdelici i Predejanu:

-Dendrološki materijal smo nabavili preko tendera, iz Rasadnika “Žića“ iz Velikog Šiljegovca, a ugovor je vredan 2,5 miliona dinara. Pored katalpe, kupljene su i sadnice platana, kao i drugih lišćara i četinara. Ukućno ćemo zasaditi blizu 400 mladica drveća i ukrasnog šiblja. Osim površina oko stambenih objekata, planirana je dopuna u Spomen i parkovima “Devet Jugovića“ i “Kralja Petra“, kao i duž obilaznice. Delom materijala zamenićemo oštećene i uništene mladice drveća, kojih nije malo, i prosto je neshvatljivo da su one najčešće na meti obesnih gradjana.

Novo lice dobiće i leje u parkovima. Cvetnice i ukrasne biljke proizvelo je JKP “Grdelica“, a ove godine ta nabavka je vredna 2 miliona dinara:

– Do maja su nam u lejama vrste posađene jesenas. One će tada ustupiti mesto begonijama, salvijama, koprivicama i drugim cvetnicama. Trudimo se da sa prvim prolećnim danima grad i okolina izgledaju lepše i uredjenije.

Tatjana Marinković ističe da se tokom zime obavlja i nadzor nad ranije posadjenim drvećem, u cilju utvrdjivanja njihovog trenutnog stanja ili eventualnih bolesti, ali su one kod kalemljenog drveća mnogo redje. Prolećnu sadnju pratiće i redovno orezivanje suvih i osušenih grana, te oblikovanje krošnji na formiranim stablima.

Check Also

U Covid bolnici preminuo još jedan Leskovčanin, na kiseoniki 51 pacijent

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa umro je još jedan Leskovčanin od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *