Home / DRUŠTVO / Nova priznanja za leskovačke strip crtače
hotel bell

Nova priznanja za leskovačke strip crtače

Sa strip festivala u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji, stiglo je sedam nagrada za predavača Marka Stojanovića i polaznike Škole “Nikola Mitrović Kokan“- Anastasiju Videnović, Andreja Stanojevića i Ivu Cvetković

Nakon što je na 18. Međunarodnom salonu stripa u Velesu, Severna Makedonija, krajem avgusta, predavač Leskovačke škole stripa, Marko Stojanović, osvojio je priznanje “Zlaten strip“, za najboljeg strip scenaristu i nagradu za umetnički izraz, Anastavija Videnović, u svojoj starosnoj kategoriji, nagrađena za najbolji strip stranog autora, a Škola “Nikola Mitrović Kokan“za saradnju sa festivalom, leskovačkim crtačima stigle su nove nagrade iz inostranstva.

– Jesen je deo godine kada Škola stripa tradicionalno ubire plodove svog rada. Na 6. “Mostripu“- Mostarskom strip festivalu, naši članovi Andrej Stanojević i Iva Cvetković, osvojili su vredne nagrade u svojim kategorijama, a u okviru međunarodnog konkursa za strip tablu za osnovne škole. Poslednje u nizu priznanja, dobio sam na Međunarodnom festivalu istorijskog stripa u rumunskom Brašovu, jedinom te vrste u jugoistočnoj Evropi. U konkurenciji strip autora iz desetak zemalja, nagrađen sam skupa sa crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom za strip iz nacionalne istorije, pod nazivom “Drugi“. U pitanju je strip iz albuma “Do pakla i nazad“, koji prati epopeju Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ovo je prvi put da se priznanje dodeljuje stranom autoru, samim tim i više prija.

Stojanoviću, koji je pozvan da lično primi priznanje ukazana je posebna čast time što je pozvan da se na uvodnoj diskusiji o istoijskom stripu održanoj u Regionalnoj skupštini Brašova obrati publici. Takođe, na zahtev organizatora dobio je priliku da predstavi svoj strip-serijal “Vekovnici“, koji je inače i objavljen u Rumuniji. Nagrađeni strip je, uz to izložen u dve paralelne postavke, od kojih se jedna nalazi u zgradi Regionalnog Muzeja u Brašovu, a druga na glavnom gradskom trgu, tako da je najšira javnost u Brašovu u mogućnosti da ga vidi i pročita.

I dok je Stojanović već dobrano navikao na nagrade, za mladog Andreja Stanojevića, one će, očigledno, tek postati realnost:

– Ipak, ovu poslednju, u Mostaru, nisam očekivao, jer sam lično bio nezadovoljan svojim radom. U školi sam sedam godina, a žanrovski, posebno me interesuje naučna fantastika i japanska kultura, odnosno tradicija. Volim da crtam, volim strip i uživam u tom hobiju, kaže Andrej, dok ponosno pokazuje nagradu- atraktivan ručni sat.

Check Also

Seka Aleksić 2. januara u Leskovcu

U svečanoj sali restorana „Dionis“ svoj nastup 2. januara 2022. godine najavila je balkanska zvezda …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *