Početna / KULTURA / Nova izdanja leskovačke biblioteke i stare knjige u digitalnom obliku
hotel bell

Nova izdanja leskovačke biblioteke i stare knjige u digitalnom obliku

Zaposleni u leskovačkoj biblioteci bili su vredni u 2020.- oj, pa su već prvih dana u novoj godini, svetlost dana ugledala nova izdanja, a na sajtu ove ustanove predstavljeni su prvi rezultati projekta ’’Digitalizacija stare knjige, zavičajnog i posebnih fondova’’.

Prvi izdavački produkti leskovačke biblioteke u 2021. godini su knjiga poezije za decu na dijalektu ’’Bate će se ženi’’ Vlaste Cenića i Publikacija ’’Misli mi lete’’. Pesnik i učitelj Vlasta Cenić proglašen je najboljim edukatorom u 2o19. godini, po izboru Udruženja ’’Živojin Mišić’’, a štampanje zbirke je, ustvari, nagrada autoru.

Publikacija ’’Misli mi lete’’ sadrži literarne i likovne radove dece i mladih, učesnika na konkursu ’’Umetnik iz školske klupe’’, upriličenog povodom 2. Festivala dečjeg stvaralaštva. Njeno štampanje finansijski su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja i grad Leskovac.

Od pre dva dana, na sajtu leskovačke biblioteke objavljena su prva digitalizovana izdanja starih knjiga, rukopisa i serijskih publikacija. Prateći link, čitalac dobija  mogućnost da prelista i pročita  za sada 5o knjiga i rukopisa iz zavičajnog u drugih fondova. Prema preporuci, tu su dela: ’’Uspomene i reflekcije o srpskom pokretu’’, ’’Srpsko-italijanski spor’’, ’’Srpske zadužbine’’ i’’’ Nova Srbija’’, a  ljubiteljima starih publikacija namenjen je ’’Djački napredak’’, list, koji je u Leskovcu izlazio tokom prvih decenija 20-og veka.

Ovo je tek početak digitalizacije bibliotečke gradje, a planirano je da se u elektronsku formu prebace 502 knjige i 2.825 strana rukopisa od značaja za Leskovac i Jablanički okrug, čime će značajno biti obogaćena kulturna baština Srbije.

S.Ć.

Pogledaj takodje

TO Leskovac poziva na javnu raspravu o predlogu prekogranične saradnje sa Elin Pelinom

Turistička organizacija Leskovac, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i bugarska opština Elin Pelin, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *