hotel bell

Niška Vojna bolnica poklonila vlasotinačkoj Biblioteci 3.000 knjiga

Juče je u Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ potpisan ugovor o prenosu suvišne bibliotečke građe opšteg fonda Vojne bolnice Niš ovoj ustanovi kulture u Vlasotincu. Ugovor su potpisali pukovnik dr Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice i Srba Takić, direktor biblioteke – piše Informativni bilten Vlasina.

Reč je ustupanju blizu 3.000 knjiga različitih žanrova.

“Zahvaljujući Ministarstvu odbrane i pozitivnoj zakonskoj regulativi, deo našeg knjižnog fonda ustupili smo Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu, Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, a najveći deo ustupamo biblioteci u Vlasotincu. Tokom 146 godina duge istorije Vojne bolnice Niš stekli smo bogat knjižni fond. Ono što je najbitnije, Vojna bolnica i vojno zdravstvo uvek su bili deo naroda. Kroz istoriju smo sa narodom uvek delili dobro. Danas smo u prilici da sa vama podelimo nešto dobro. Srećan sam što kao eksponent Ministarstva odbrane na ovaj način mogu da doprinesem napretku jedne opštine u usponu“, rekao je pukovnik dr Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice.

„Zahvalni smo što Vojna bolnica Niš ovoga puta najveći deo knjižnog fonda ustupa Vlasotincu. Verujem da se ovde nalaze naslovi koji će članovi biblioteke vrlo rado čitati. Ovaj poklon značajno će obogatiti fond biblioteke. U vreme kada smo previše obuzeti mobilnim telefonima potrebno je da se vratimo knjigama, koje su lek za dušu“, istakao je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

„Naša biblioteka stradala je u požaru 2008. godine i mi još uvek vidamo rane u naporu da obnovimo uništeni knjižni fond i nabavimo nove naslove. U tome nam je potrebna pomoć prijatelja poput današnjeg gesta Vojne bolnice u Nišu. Shvatajući požar kao iskušenje za naše veće angažovanje u slavu knjige, čitanja i pisanja, pokrenuli smo i sopstveno izdavaštvo, tako da godišnje objavimo po desetak naslova vlasotinačkih autora ili knjiga čija je tema Vlasotince“, istakao je direktor, Srba Takić.

Do saradnje biblioteke u Vlasotince i Vojne bolnice Niš došlo je zahvaljujući pravniku Milošu Krstiću, koji je rodom iz Dadinca, danas živi u Beogradu i na mnogo načina pomaže zavičaju.

„Bez visoke kulture čitanja nema ni originalnog intelektualnog rada. U svakom mestu koje posetim ja obiđem biblioteku, muzej i pijacu jer kroz ta tri mesta vidim kako ljudi žive u njemu. Na Vojnoj akademiji u Beogradu sam saznao da Vojna bolnica u Nišu poseduje knjige koje mora da idu u staru hartiju. Napravio sam kontakt sa Ministarstvom odbrane, a potom i sa Milom Nedeljković uz čiju pomoć smo se izborili da danas ove knjige stignu u Vlasotince“, naglasio je Miloš Krstić.

Mila Nedeljković, referent za informisanje u Vojnoj bolnici je istakla da uz predivan dar koji donose bibliooteci u Vlasotincu, ova vojna zdravstvena ustanova šalje poruku svim fizičkim i pravnim licima koja imaju knjige koje im nisu potrebne, ustupe osnovnim i srednjim školama i bibliotekama kako vredna književna građa ne bi završila negde pored kontejnera.

„Srbja je mala zemlja, ali je velika i bogata svojom istorijom i onim što su velikani ostavili zapisano u svojim delima. Treba svi zajedno da se potrudima da svaka knjiga nađe svoje mesto na polici neke biblioteke“, poručila je Mila Nedeljković.

Check Also

Izađi mi na teglu i ove godine u Brestovcu

I ove godine Brestovac je domacin nacionalnog karavana ,, Izadji mi na teglu”u subotu 30.septembra. …

Оставите одговор