Početna / DRUŠTVO / Nezaposlenost na kraju prošle, neznatno manja nego u 2019. godini
hotel bell

Nezaposlenost na kraju prošle, neznatno manja nego u 2019. godini

U četvrtom kvartalu prošle godine, u Srbiji je bilo 2.920.900 zaposlenih, dok je istovremeno na posao čekala 321.000 ljudi. Naša zemlja je 2020.-tu završila sa stopom nezaposlenosti manjom od 1o% (9,9%). U odnosu na isti period 2019. godine, stopa nezaposlenosti neznatno je povećana (0,2%).


U okviru ukupne zaposlenosti, došlo je do smanjenja neformalne, posebno u poljoprivredi, odnosno povećanja formalne zaposlenosti, pre svega u sektorima:Informisanje i komunikacije i preradjivačka industrija.

Pad zaposlenosti zabeležen je kod lica sa najnižim nivoom obrazovanja, dok je broj zaposlenih srednje i visokoškolaca porastao za 13,5 hiljada. Staistički podaci pokazuju i da je najviše radno angažovanih starije od 35 godina, te da je, u četvrtom kvartalu, stopa nezaposlenosti mladih, veća za 3,3 procenta. U poredjenju sa istim periodom 2019., broj mukaraca bez posla je povećan, dok je istovremeno manje nezaposlenih žena.

Udeo lica uzrasta od 15 do 24 godine, koja niti rade, niti su u procesu obrazovanja, u ukupnoj populaciji mladih, u pomenutom periodu je iznosila 17,6% i za 1,8 posto je veći nego u poslednja tri meseca 2019. godine.

Najveći rast zaposlenosti, uz smanjenje nezaposlenosti, zabeležen je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, dok je na jugu i istoku gotovo isti broj ljudi dobio i izgubio posao. U Beogradu i Vojvodini je zabeležen najveći pad zaposlenosti i najveći rast nezaposlenosti.

Do porasta broja nezaposlenih u četvrtom , u odnosu na treći kvartal, došlo je usled “vraćanja“ lica iz kontigenta neaktivnih u status nezaposlenih, a manjim delom usled smanjenja zaposlenosti. Naime, od uvodjenja vanrednog stanja, krajem prvog i početkom drugog perioda godine, pojedinci koji nisu mogli da traže posao ili nisu bili u mogućnosti da počnu da rade zbog mera sprečavanja širenja korona virusa su, prema definicijama Medjunarodne organizacije rada, smatrani neaktivnim, a ne nezaposlenim licima.


Pogledaj takodje

Obuka za leskovačke prosvetare na temu razvoja kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod dece

U savremenom obrazovanju sve više pažnje posvećuje se podsticanju kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *