hotel bell

Nedeljnik „Nin“ proglasio Marka Stojanovića za ličnost godine u srpskom stripu

Predavač u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” Marko Stojanović od strana nedeljnika “Nin” stavljen je na prvo mesto godišnje top liste vezane za strip u 2022. godini u Srbiji.

Nedeljnik „Nin“ na svojoj godišnjoj top listi za strip stavio je Marka Stojanovića na prvo mesto što se stripa u Srbiji u 2022. godini tiče kao ličnost godine u srpskom stripu. „Ninova“ top lista vezana za strip je od 1992. godine jedina relevantna godišnja lista vezana za devetu umetnost u Srbiji, i smatra se nezvaničnim ekvivalentom „Ninove“ nagrade za roman godine.

Mandat da stastavlja listu od magazine “Nin” već 31. godinu ima vodeći srpski strip teoretičar Slobodan Ivkov a na njegovoj rang listi za 2022. godinu prvo mesto što se stripa u Srbiji tiče zauzima predavač u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan”, Marko Stojanović.

Prenosimo obrazloženje koje je “Nin” ponudio za stavljanje Stojanovića na tako laskvu poziciju:

“Opasali smo planetu! Srbija do Tokija, pa preko Pacifika i do Los Anđelesa! Od ove godine više ne postoji deo sveta u kojem nisu prisutni, što naša izdanja- što radovi sprskih stripara… To je isposlovala prvenstveno jedna osoba, i to ne iz dosadašnjih stripskih centara – Beograda ili Novog Sada – već iz Leskovca… Marko Stojanović (Leskovac, 1978) je pozvan da kao scenarista adaptira SF-priču najpoznatijeg kineskog pisca ovog žanra Liu Cisina (crtač stripa Milorad Maza Vicanović), koja je objavljena prvo u Kini, a zatim i na francuskom, te kao knjiga distrubuisana gde god dopire frankofonija (Afrika, Kvebek u Kanadi, Azija, Centralna Amerika…). Gotovo istovremeno sa Sinišom Banovićem, Aljošom Tomićem i Đorđem Krajinovićem objavio u SAD naš prvi vestern u istoriji srpskog i ex-Yu stripa, organizovao 24. Balkansku smotru stripa, pa 22. decembra u najvećem evropskom muzeju stripa u Briselu prvi put otvorio postaku istorije ovdašnjeg stripa, pa izdanja ovde (Vekovnici, Beskrvni…), prevodi u inostranstvu…

”Ovo inače nije prvi put da su aktivnosti Leskovačke škole stripa zastupljene na “Ninovoj” godišnjoj listi. Tako se serijal “Vekovnici”, koji Stojanović piše i uređuje, 2012. godine našao na prvom mestu ove liste, dok se izdanje “Do pakla i nazad” čiji je Leskovačka škola stripa suizdavač našlo na 1. mestu “Ninove” godišnje top liste za 2018. godinu zajedno sa još 2 druga izdanja.

Check Also

Online sastanak delegacija SKGO u političkom komitetu Saveta evropskih opština i regiona

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština je na svojoj Petoj sednici održanoj krajem prošle godine, …

Оставите одговор