hotel bell

Neće svi vrtići raditi isto od septembra, roditelji se izjašnjavali na koji način žele da im deca pohađaju vrtić

Svaka Predškolska ustanova u dogovoru sa lokalnom samoupravom i lokalnim kriznim štabom organizuje svoj i rad svakog objekta u njenom sastavu.

Rad vrtića u Srbiji od 1. septembra razlikovaće se od ustanove do ustanove, ili od grada do grada, a sve u zavisnosti od epidemiološke situacije, prostornih kapaciteta i raspoloživog kadra.

Pravila neće biti za sve ista, pa će neki raditi punim kapacitetom, a neki smanjenim, odnosno roditelji će morati da dostave potvrdu da moraju da budu fizički prisutni u sedištu firme, odnosno da dete mora u obdanište. Mnogi roditelji su već dobili ovo obaveštenje, i potvrde treba da dostave do ponedeljka, 31. avgusta.

Jedino što važi za sve vrtiće, jeste da za decu od pet i po do šest i po godina, koja pohađaju pripremni predškolski program, on mora da se obezbedi u kolektivu, ili kroz onlajn.

Podseća se da se u onim opštinama u kojima je i dalje na snazi vanredna sitruacija zbog korona virusa, primenjuju sve preventivne mere i u predškolskim ustanovama.

Predškolci obavezno pohađaju priremni predškolski program

Ističe se samo da je predškolska ustanova, koja ima pripremni predškolski program, dužna da u njega uključi decu od pet i po do šest i po godina.

– Ako se roditelj opredeli da dete pred školu ne šalje u kolektiv zbog bolesti, straha, PU treba da omogući aktivnosti putem onlajn podrške i drugih kanala komunikacije – stoji u ovom dopisu.

Pojedine predškolske ustanove, kako saznajemo, već su roditeljima prosledile uputstva kako će se odvijati rad vrtića od 1. septmebra.

Tako su neki roditelji već dobili obaveštenje da im je neophodna potvrda poslodavca da moraju da radi u firmi a ne od kuće. U njima se navodi da je odluku donela lokalna samouprava.

Ovako izgleda obaveštenje leskovačke PU „Vukica Mitrović“

Obaveštenje vezano za polazak dece u vrtić!

Svi oni koji su se javili da dovode decu od 01.09. dužni su da sa sobom ponesu sledeće:

-Obnovljen ugovor ( na uvid); – potvrdu lekara,za dete; Dužni su da poštuju sledeće mere i pravila: – kako bi se izbeglo stvaranje gužve, dolazak i prijem dece će se obavljati do 8h! Molimo roditelje da poštuju vreme dolaska kako bismo mogli da obavimo dezinfekciju hodnika, ormarića. . . Roditelji moraju da nose maske, deca ne! Na trijaži se meri temperatura; Roditelji dovode decu u hodnik, presvlače i bez zadržavanja napuštaju vrtić! Molimo vas da poštujte plan , raspored i mere koje smo vam naveli,a koje su u cilju bezbednosti vas i Vase dece kao i nas zaposlenih! S poštovanjem vaspitači !

Izjašnjavanje roditelja

Inače, roditelji su još prošle nedelje, na poziv vrtića, počeli da se izjašnjavaju na koji način žele da im deca pohađaju vrtić. U anketama koje su dobili roditelji čija deca pohađaju beogradske i vrtiće u drugim gradovima, oni su se izjašnjavali da li će im deca ići u celodnevni boravak, poludnevni, da li će vrtić pohađati kroz onlajn podršku ili kroz kombinovani oblik rada, odnosno, naizmenični boravak u vrtiću i onlajn podršku.

Check Also

Poziv za mladiće i devojke za obuku za rezervne oficire – Avijatičare

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim mladićima i devojkama do 27 …

Оставите одговор