hotel bell

Narodni muzej: Uspešno realizovan projekat TERITORIJALNA NADLEŽNOST MUZEJA LESKOVAC

Narodni muzej Leskovac je tokom 2022. godine realizovao projekat TERITORIJALNA NADLEŽNOST MUZEJA LESKOVAC putem koga su evidentirani vlasnici odnosno držaoaci muzejske građe i dobara koja uživaju prethodnu zaštitu.

Sve opštine Jablaničkog okruga posećene su u dva ili tri termina i izvršen je terenski obilazak i upoznavanje vlasnika potencijalnog kulturnog nasleđa sa pravima i obavezama koje imaju kao i o pravima i obavezama Narodnog muzeja Leskovac. U gradu Leskovcu i opštinama Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Lebane, Crna Trava obavljeni su razgovori sa predstavnicima opština, obilazak terena, nadzor nad Zavičajnim muzejom u Vlasotincu. Pružena je stručna pomoć i date su mere.

U okviru projekta obavljeno je informisanje stanovnika opština Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava i grada Leskovca, i vlasnika držaoca muzejske građe o prepoznavanju, zaštiti, dokumentovanju, pravima i obavezama, kao i podizanje nivoa znanja o kulturnom nasleđu, pružanje stručne pomoći, prikupljanje i analiziranje podataka o vršenju muzejske delatnosti na teritoriji koju Narodni muzej Leskovac muzej pokriva.

Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Check Also

Online sastanak delegacija SKGO u političkom komitetu Saveta evropskih opština i regiona

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština je na svojoj Petoj sednici održanoj krajem prošle godine, …

Оставите одговор