Home / DRUŠTVO / Narodni muzej u Leskovcu obeležio 71. rođendan
hotel bell

Narodni muzej u Leskovcu obeležio 71. rođendan

U Narodnom muzeju u Leskovcu danas je obeležena 71. godišnjica ove ustanove.

Dan muzeja tradicionalno je otpočeo Svečanom sednicom „Od maja do maja“, nakon čega je bila održana promocija 59. sveske Leskovačkog zbornika.

Predsednik Upravnog odbora muzeja Dejan Antić, istakao je da je odluka o osnivanju muzeja davne 1948. godine bila ispravna i da oni danas čuvaju od zaborava materijalna, duhovna i kulturno-istorijsku baštinu leskovačkog kraja.

„Muzej je u međuvremenu postao ustanova vrhunskog kvaliteta u oblasti negovanja kulturno-istorijske tradicije i čuvanja značajnih materijalnih i nematerijalnih ostataka jednog područja. Što se aktivnosti u prethodnih godinu dana tiče, mogu reći da je realizacija bila iznad očekivane. Kao posebno važnu bih izdvojio realizaciju izložbe „Srbi i Francuzi – braća po oružju“ koja je otvorena u Kulturnom centru u Parizu, završetak druge faze stalne postavke, kao i aktivnosti povodom obeležavanje 70 godine muzeja. Takođe, nezaobilazna je i izložba „Ratni put Moravske divizije“.Tu je i prva taktilna izložba u Srbiji, prekogranična saradnja Srbija – Bugarska, kao i naučni skup „kulturno-istorisjka baština juga Srbije“.

Direktorka muzeja Mira Ninošević podnela je izveštaj o radu i istakla da se radom i trudom svih upošljenika postižu sjajni rezultati.

„Tome su svakako doprinela svest ljudi ovoga kraja Srbije o potrebi očuvanja, proučavanja i prezentacije kulturno istorijske baštine, ali i uposlenici Narodnog muzeja koji su svojim posvećenim radom i brižljivim odnosom prema poverenim i prikupljenim istorijsko-umetničkim predmetima gradili status i renome koji danas imamo u Srbiji. Svemu tome potvrda su i nagrade koje je naš muzej dobio prošle godine – kazala je direktorka Ninošević.

Check Also

Gradski odbor Nove DSS poziva građane da se pridruže šetnji koju u petak u Leskovcu, organizuje Srpska pravoslavna crkva i podrže hrišćanske i porodične vrednosti

Gradski odbor Nove Demokratske stranke Srbije podržao je porodičnu šetnju najavljenu za petak u Leskovcu. …

Оставите одговор