Home / GRADOVI / Leskovac / NARODNA STRANKA: Da li je suspendovan Zakon o radu?
hotel bell

NARODNA STRANKA: Da li je suspendovan Zakon o radu?

Gradski odbor Narodne stranke Leskovac oglasio se saopštenje za javnost kojim je upitao da li je suspendovan Zakon o radu?

U saopštenju GO Narodne stranke se, između ostalog, kaže:

– Država čiji broj stanovnika prvi put pada ispod 6,9 miliona i gde je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, vodi brigu o porodici i natalitetu. Radno sposobno stanovništvo zaposleno kog „ Njegovog veličanstva – stranog investitora „ angažovano je ovog prohladnog leta kada je temperatura prosečno oko 40 stepeni celzijusa, da radi neprekidno. Izgleda da se deca dobijaju i čuvaju na radnim trakama i proizvodnim halama – navodi se u saopštenju leskovačkih Narodnjaka i dodaje – Zakon o radu – šta to beše ? Ko to treba da kontroliše poslodavce ? Zakon o radu u članu 51. “Propisano radno vreme nedeljno je 40 radnih sati.” Član 53. Stav 2.“ Prekovremeni rad ne može da traje duže od 8 sati nedeljno.“ Član 56. „Zaposleni može da radi najduže 12 časova dnevno, odnosno 48 časova nedeljno uključujući i prekovremeni rad.“

Gradski odbor Narodne stranke navodi i primere iz pojedinih leskovačkih kompanija:

– Primena zakona u praksi : radnici u Aptivu 8 sati dnevno 7 dana = nedeljno 56 sati. Džinsi : 11 sati dnevno 5 dana + subota 8 sati = 60 sati nedeljno ! Poslodavci shvatili da ne postoji pravna država i određuju radno vreme po svojim zakonima. Da li smo mi to postali kolonija ? Da li će sutra naša deca raditi po 16 sati dnevno od svoje 15 godine? – poručuju iz Narodne stranke i zaključuju – Pozvivamo nadležne inspekcijske službe i institucije da reaguju, a Narodna stranka i njen pravni tim će stati u zaštitu svih obespravljenih radnika i uputiće dopis nadležnim institucijama da rade svoj posao, primene pravo i kazne one koji krše zakon o radu.

Check Also

U Nišu još jedan novi studentski dom: Mesta za 400 studenata

Foto: Facebook SCN Na jučerašnjoj sednici Vlada republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *