Home / DRUŠTVO / Najviše krivičnih prijava protiv maloletnika podneto za krivična dela protiv imovine
hotel bell

Najviše krivičnih prijava protiv maloletnika podneto za krivična dela protiv imovine

U prošloj godini, prema maloletnim licima, koja su u Srbiji učinila krivično delo, podnete su 2.903 krivične prijave, što je za 6 procenata više u odnosu na 2018. 

S druge strane, ako se posmatra poslednjih pet godina, broj procesuiranih osoba starosti od 14 do 18 godina, je u padu.

Broj maloletnih lica, kao izvršilaca krivičnih dela, od 2015. do 2017. godine konstantno je bio u porastu, a u 2018. bio najmanji u petogodišnjem periodu. Ovu statistiku, logično prati i  broj optuženja, odnosno izrečenih osuda.

Najviše krivičnih prijava u 2019.godini, protiv maloletnika je podneto za krivična dela protiv imovine -1.321, 440 njih je počinilo težak prekršaj protiv života i tela, a 345 protiv javnog reda i mira. Prema strukturi, pomenuta krivična dela dominiraju i tokom čitavog poslednjeg petogodišta.

Najveći broj prošlogodišnjih prestupnika starosti je 14 godina-1.676, slede 17-ogodišnjaci – 516. Učinilaca krivičnih dela starosti 16 godina bilo je 487, a godinu dana mladjih – 374. U prvoj, najnižoj starosnoj kategoriji , gotovo deset procenata čine devojčice.

Pravosudni organi su u 2019., mlađim maloletnim licima izrekli 673 vaspitne mere, četvoro starijih maloletnika je osudjeno na zatvor, a 999 dobilo je mere upozorenja i usmeravanja, pojačanog nadzora ili je upućeno u specijalizovane ustanove.

Najviše krivičnih prijava, preko 42 posto, podneto je protiv maloletnika sa teritorije Južne i istočne Srbije. Sa po 26 procenata u geografskoj statistici učestvuju Šumadija i zapadna Srbija, odnosno Vojvodina, dok je, protiv lica u uzrastu izmedju 14 i 18 godina iz Beograda, koja su počinila neko krivično delo, podneto najmanje prijava, svega 4,5 posto.  

S.Ć.

Check Also

U Covid bolnici preminuo još jedan Leskovčanin, na kiseoniki 51 pacijent

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa umro je još jedan Leskovčanin od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *