Home / DRUŠTVO / Nacionalna služba za zapošljavanje i GIZ: Sa biroa na besplatnu obuku, pa na posao
hotel bell

Nacionalna služba za zapošljavanje i GIZ: Sa biroa na besplatnu obuku, pa na posao

Oko 200 nezaposlenih građana sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje uspešno je završilo obuku iz oblasti računovodstva i knjigovodstva, koja je mnogima ubrzala put od biroa do radne knjižice.

U prva dva meseca nakon sticanja sertifikata čak 49 polaznika je pronašlo zaposlenje, što govori i o dobrom izboru predmeta obuke. Zanimanje knjigovođe je traženo i deficitarno na tržištu rada, a s obzirom na uslove i način poslovanja, ovaj posao se obavljao nesmetano i za vreme pandemije Kovida-19.

Obuku je obezbedila Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Programa „Migracije za razvoj“. Globalni program „Migracije za razvoj” deo je šire inicijative „Povratak u nove šanse“, koju finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a u Srbiji sprovodi  GIZ.

Kurs su prošla nezaposlena lice sa evidencije NZS, većinom žene. Stekli su tražena znanja i veštine iz oblasti knjigovodstva i računovodstva, dobili sertifikat i pripremili se za nove poslovne mogućnosti i izazove.

O ogromnoj motivisanosti polaznika svedoči i činjenica da je prosečna ocena na kraju kursa bila 4.73 od najviše 5.  I teoretski i praktični deo obuke u ukupnom trajanju od 120 časova bez problema su obavljeni na daljinu. Ovakav režim je omogućio nezaposlenim ljudima iz cele Srbije da usred pandemije iz svojih domova prisustvuju nastavi i sticanjem novih veština povećaju šanse za zaposlenje. 

Među polaznicima je i 14 povratnika iz inostranstva, kojima Nemački informativni centar za migracijestručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) nudi savetovanje i usluge posredovanja kako bi im olakšao novi početak u Srbiji.

Check Also

Čišćenje divljih deponija u Rudaru i uređenje prilaza crkvi Svete Petke

Odeljenja za zaštitu životne sredine je u saradnji JKP Komunalac i PWW ovog vikenda organizovalo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *