Home / DOGAĐAJI / Nacionalna nedelja muzeja u Narodnom muzeju Leskovac od 14. do 20. maja
hotel bell

Nacionalna nedelja muzeja u Narodnom muzeju Leskovac od 14. do 20. maja

Narodni muzej u Leskovcu već osmi put po redu učestvuje u organizaciji Nacionalne nedelje muzeja „Muzeji za 10“ za koju je i ove godine pripremio bogat program.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi,koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

NACIONALANA NEDELjA MUZEJA U NARODNOM MUZEJU LESKOVAC od 14.05-20.05.2022. godine

Da li ste znali da je Narodni muzej u Leskovcu osnovan 02. maja 1948. godine, novu zgradu je dobio 10. maja 1974. godine i taj dan obeležavamo kao Dan muzeja. Istog dana 1844. godine osnovan je i prvi muzej u Srbiji – Narodni muzej, maja obeležavamo i Evropsku noć muzeja, Međunarodni dan muzeja kao i Nacionalnu nedelju muzeja – najveću nacionalnu muzejsku manifestaciju „Muzeji za 10.
Malo je reći da je mesec maj mesec muzeja i tim povodom, u okviru sedam dana manifestacije „Muzeji za 10“ Narodni muzej u Leskovcu pripremio je poseban program.

Za svojih 74 godina postojanja Narodni muzrej u Leskovcu radio je predano na očuvanju, promociji i prezentaciji kulturno-istorijskog nasleđa. Razultat tome je Stalna postavka muzeja „Vremeplov leskovačkog kraja“ koja, u dve izložbene prostorije prikazuje život u Leskovcu od praistorije preko rimskog doba, srednjeg veka, turskog perioda do 1941. godine HH veka. Deo postavke čini stalna taktilna izložba namenjena slepim i slabovidim osobama. U sklopu Narodnog muzeja u Leskovcu nalazi se i Gradska kuća, jedinstven primer balkansko-orijentalnog graditeljstva u HӀH veku, tu je i Dečji Muzejon – mesto posvećeno najmlađim posetiocima. Pozivamo vas da posetite i arheološki lokalitet Caričin Grad iz VI veka koji je u spomen svom zavičaju podigao Justinijan Prvi, romejski car, reformator i strateg. Na trgu muzeja uživajte u Lapidarijumu – i tu pogledajte na koji način su rimljani pravili vino, kome su se molili, na koji način su skladištili hranu.

Prateći potrebe i trendove Narodni muzej je u svoju ponudu uvrstio i virtuelnu posetu muzeju, VR naočare nude prošireno iskustvo posete muzeju mogućnošću virtuelnog doživljaja i virtuelnog dodira 3D predmeta. U postavci Narodnog muzeja u Leskovcu nalazi se interaktivna aplikacija postavljena na velikom ekranu koja omogućava posetiocima da se virtuelno obuku u odeću s kraja 19. i početkom 20. veka.

Poseban program posvećen je najmlađim posetiocima. Misleći na njih, ali i na roditelje, bake, deke, ujake i tetke, pripremljena su čak tri porodična programa koja nude zajedničku šetnju i zabavu kroz rešavanje brojnih zabavnih zadataka. Tu su i muzejske radionice „Čuvari prošlosti“; „Pismeno“ i „Moda ženskih frizura“.

Tokom sedam dana trajanja manifestacije (14.05-20.05.2022. godine) ulaz i svi programi su besplatni, dok je radno vreme muzeja od 12 – 20 časova. U Noći muzeja 14.05.2022. godiner, radno vreme muzeja je od 18 – 02 časa.

Check Also

Petri Dimitrijević, za ulogu “Pinokia“, nagrada za glumicu večeri i šansa za titulu najboljeg aktera Festivala za decu u Aleksincu

Peti Zimski pozorišni festival za decu, u Aleksincu, ulazi u drugu polovinu, a stručni žiri …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.