Home / DRUŠTVO / Na današnji dan umro je Branislav Nušić, pisac, čija dela ne prestaju da budu aktuelna
hotel bell

Na današnji dan umro je Branislav Nušić, pisac, čija dela ne prestaju da budu aktuelna

Prvu komediju napisao je sa 19 godina, a vrlo uzbudljiv život književnika, diplomate i novinara, Ben Akibe, kako je često potpisivao svoja dela, završio se na Bogojavljanje 1938. godine.

Rodio se kao Alkibijad Nuša, od oca Cincarina i majke Srpkinje. Posle bankrotstva, porodica se seli u Smederevo, gde će Nušić provesti detinjstvo, završiti osnovnu školu i dve godine Gimnazije. Još kao srednjoškolac počeo je da piše, najpre pesme. Čim je postao punoletan, promenio je ime u Branislav Nušić i postao član opozicione Radikalne stranke.

Sa 19 godina piše prvu komediju, ali će“Narodni poslanik“, uprkos povoljnoj recenziji, u nekoj fioci Ministarstva policije, ostati godinama.

Jedan od presudnih događaja u Nušićevom životu je beg od kuće, u 12.-oj godini, kako bi se pridružio dobrovoljcima u Srpsko-turskom ratu. Gradski pandur ga hvata i vraća kući. Kasnije ipak učestvuje u Srpsko-bugarskom ratu, gde upoznaje Vojislava Ilića, sa kojim ostaje nerazdvojan do Ilićeve smrti i junaka Mihajla Katanića, majora, koji je teško ranjen odbranio pukovsku zastavu u jednoj borbi. Upravo on je jedan od dva raba iz Nušićeve istoimene pesme, zbog koje se kasnije godinu dana “hladio“ u požarevačkom zatvoru.

U svojim delima ovekovečio je svakodnevicu srpskog društva u 19. i 20. veku, a njegove sociološke analize su aktuelne i danas. Napisao je veliki broj romana, drama, priča, eseja i pesama, ali najpoznačajniji deo njegovog stvaralaštva predstavljaju pozorišna dela, odnosno komedije: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Sumnjivo lice, Ožalošćena porodica, Pokojnik, Dr, Mister dolar, Protekcija. Bio je začetnik retorike u Srbiji, novinar, diplomata i osnivač prvog dečjeg pozorišta .

Check Also

Vlasotinčani proslavili svoju slavu – Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja

Litijom, koja je prošla ulicama Vlasotinca od porte crkve Silaska Svetog Duha na apostole do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.