Home / DRUŠTVO / Mreža asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope: Uloga lokalnih samouprava u obezbeđivanju kvalitetne vode i sanitarnih usluga
hotel bell

Mreža asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope: Uloga lokalnih samouprava u obezbeđivanju kvalitetne vode i sanitarnih usluga

Juče je na sedamnaestoj Generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS) gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština dr sci. med. Goran Cvetanović imenovan za predsednika ove organizacije, na kojoj je pored usvajanje zapisnika sa sednice Generalne skupštine NALAS-a za 2021. godinu i imenovanja novog predsedništva, na dnevnom redu sednice kojom je gradonačelnik Cvetanović predsedavao, bilo i usvajanje plana rada i budžeta za 2022. godinu, kao i predstavljanje dokumenta koji se bavi regionalnom politikom upravljanja otpadnim vodama u regionu.

Drugi dan ovogodišnje konferencije NALAS-a posvećen je zaštiti životne sredine i uslugama javno komunalnih preduzeća. Konferencija na temu „Uloga lokalnih samouprava u obezbeđivanju kvalitetne vode i sanitarnih usluga“. Ovaj skup otvorio je gradonačelnik Leskovca i novoimenovani predsednik dr sci. med. Goran Cvetanović:

„NALAS ima jednu od ključnih uloga u implementaciji programa Regionalne mreže za razvoj kapaciteta za vodosnabdevanje i sanitarne usluge, pod vođstvom GIZ-a i finansijskim doprinosom Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove.

Ovaj projekat okuplja udruženja lokalne samouprave i udruženja javno komunalnih preduzeća, 16 partnerskih udruženja u regionu Zapadnog Balkana, koja su zajednički koordinirala inicijative za razvoj kapaciteta i uspešno razvila i sprovela obuke za opštine i vodovodna preduzeća.

Tokom implementacije Regionalne mreže za razvoj kapaciteta za vodosnabdevanje i sanitarne usluge, od 2017. godine, ostvaren je značajan napredak u jačanju partnerskih udruženja za pružanje usluga razvoja kapaciteta svojim članovima. Kao rezultat toga, hiljade predstavnika opština i javno komunalnih preduzeća bilo je deo mera razvoja kapaciteta Regionalne mreže, unapređujući njihove individualne kadrovske i organizacione kapacitete.

Nakon gradonačelnika prisutnima se video pozivom obratila i predstavnica GIZ-a Zorica Bilić iz Otvorenog fonda za jugoistočnu Evropu koja je govor posvetila temi Kako da opštine iskoriste ponudu kapaciteta Regionalne mreže za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdevanja i kanalizacije.

Ključne prezentacije održali su sledeći učesnici, Miodrag Gluščević, koji je svoje obraćanje posvetio ključnim izazovima regiona, Maja Medenica, predstavnica JKP „Vodovod Beograd“ sa fokusom na digitalizaciju i praksu upravljanja imovinom, Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština i gradova Crne Gore govorio je o saradnji lokalnih samouprava i javno komunalnih preduzeća, te značaju jačanja kapaciteta.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO-a pažnju je obraćanje posvetio podršci lokalnih samouprava u procesu unapređenja saradnje između lokalnih samouprava po pitanju vodosnabdevanja.

Jednu od zapaženijih prezentacija imala je Maja Milošević Milojić, pomoćnik direktora JKP „Vodovod“ Leskovac, zadužena za izgradnju i rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, govorila je o pokretanju i implementaciji ovog važnog projekta koji grad Leskovac svrstava u red lokalnih samouprava koje su dosta pažnje posvetile rešavanju problema otpadnih voda.

Gradonačelnik Leskovca i predsednik NALAS-a dr sci. med. Goran Cvetanović je nakon predstavljanja dokumenta o regionalnoj politici upravljanja vodama, zatvorio skup, zahvalio partnerima GIZ-ovom Otvorenom regionalnom fondu za modernizaciju komunalnih usluga, nemačkom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj i švajcarskom državnom sekretarijatu za ekonomske poslove na podršci koju daju mrežama asocijacija u odgovoru na izazove u pružanju visokokvalitetnih usluga vodosnabdevanja, ali i svim prezenterima i govornicima što su podelili svoja iskustva i najbolje prakse za unapređenje komunalnih usluga u sektoru voda i otpadnih voda.

Izvor: Grad Leskovac

Check Also

Iz gradskog budžeta isplaćen novac JKP „Komunalac“ za održavanje čistoće i zelenila

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma u iznosu od 14.057.116,60 dinara na ime …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.