Početna / DRUŠTVO / Monografija „Božidar Đorđević Kukar – život i sudbina“ predstavljena na stotu godišnjicu od njegovog rođenja
hotel bell

Monografija „Božidar Đorđević Kukar – život i sudbina“ predstavljena na stotu godišnjicu od njegovog rođenja

U Narodnom pozorištu u Leskovcu danas je održana promocija monografije „Božidar Đorđević Kukar – život i sudbina“ a povodom 100 godina rođenja Božidara Đorđevića Kukara.

Iza ovog znamenitnog Leskovčanina ostala su brojna dela po kojima ga naši sugrađani ali i ceo svet pamti. Jedan je od retkih koji je uspeo da spoji dva različita razdoblja društva. Bio je osnivač i graditelj fabrike „Zdravlje“, Hemijsko – tehnološke škole koja nosi po njemu naziv, jedan od osnivača Narodnog pozorišta Leskovac… ali pre svega toga Božidar je bio veliki čovek i humanista.

Obeležavanje stotegodišnjice od rođenja istaknutog Leskovčanina okupilo je članove njegove porodice, brojne Leskovčane, učenike leskovačkih škola, rukovodstvo grada i sve poštovaoce njegovog dela.

O knjizi je govorio autor Nikola Milićević, glavni i odgovorni urednik „Nove Naše reči“.

„Baš kao i život čoveka kome je monografija posvećena ni nastavak ove knjige nije mogao da protekne bez neobičnih zapleta. Posle niza godina prikupljanja i obrade materijala o Božidarovom životu profesor Nenad Mihajlović je umro. U času njegove smrti niko nije bio upućen u ono na čemu je profesor radio, a par godina kasnije njegov posao sam preuzeo ja i krenuo sve ispočetka. Na trenutak sam zastao u nedoumici pred veličinom zadatka koji mi je bio postavljen ali su moje duboko poštovanje prema liku i delu gospodina Božidara Đorđevića i izazov s kojim se do tada nisam sreo bili odlučujući . Skromno smatram da smo se profesori i ja valjano potvrdili da prikupimo, obradimo i hronološki postavimo dovoljno građe da suštinsko predstavljanje Bozidara Djordjevića Kukara, ali i da damo podsticaj za dalje istraživanja koja se mogu dopuniti, Verovali smo da Božidar mnogostruko zarađuje da bude sačuvan od zaborava i, što se mene tiče, zavredio je svaku sekundu moga truda.“

Gradonačelnik Leskovca kazao je ovom prilikom da je Božidar ostavio neizbrisiv trag u istoriji Leskovca.

„Božidar Đorđević je bio jedan od onih naših sugrađana, vizionara, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Leskovca i znali kako treba raditi i razvijati grad. Kao osnivač farmaceutske industrije i fabrike lekova Zdravlje, koja je važila za okosnicu razvoja našeg grada, kao jedan od tvoraca Akademskog pozorišta i kao osnivač Planinarskog društva u Leskovcu, Božidar Đorđević je zauvek otrgao sebe od zaborava. Dragi sugrađani, tridesetih godina prošlog veka Leskovac je bio poznat kao mali Mančester. Sedamdesete godine bile su godine ponovnog ekonomskog rasta našeg grada, zahvaljujući ljudima poput Božidara. Mi nastavljamo tim putem, da budemo na ponos generacima koje dolaze. Verujem da u tome i uspevamo i da ćemo uspevati i nadalje, jer naš mali Mančester, naš grad divne prošlosti , kojom retko koji grad u Srbiji može da se pohvali, to zaslužuje” – kazao je gradonačelnik Cvetanović prilikom svog obraćanja.

Prisutne je pozdravila i Dragana Stojanović, ćerka Božidara Đorđevića Kukara.

„Danas je prilika da porodica Đorđević Kukar iskaže svoj ponos i veliko zadovoljstvo što će javnosti biti promovisana knjiga, biografija Božidara Đorđevića koja ga predstavalja u realnom svetlu onakvim kakav je bio za života. Biografija mog oca Božidara Đorđevića obuhvata sve segmente njegovog života – čoveka koji je bio svestran, aktivan u realizaciji svojih interesovanja i ciljeva koji su prevazilazili lični interes. Ona je svedočenje o karakteru i razvoju našeg grada Leskovca koju neminovno prati istorija i sudbina porodice Đorđević. Moram da kažem da sam ponosna jer sam ćerka oca koji se hrabro borio u svom životu i prkosio sudbini koja je u dužem vremenskom periodu bila slika i odraz društvenih i političkih prilika našeg grada Leskovca i cele zemlje.“

Skupu su se obratili i dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Radivoje Mitrović i bivša radnica fabrike „Zdravlje“ Milka Stojanović .

I.D.

Pogledaj takodje

Leskovčani odu u Niš u kupovinu a vrate se vakcinisani

Foto:facebook dragan asotirovski Za nekoliko dana u tržnim centrima širom Srbije vakcinisano je 6.000 ljudi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *