Home / DRUŠTVO / Mladi u Srbiji suočeni sa brojnim izazovima: Nazaposlenost i dalje na vrhu lestvice
hotel bell

Mladi u Srbiji suočeni sa brojnim izazovima: Nazaposlenost i dalje na vrhu lestvice

Foto: Arhiva

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta.

Prvi put obeležen 2000. godine, dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Dan je zamišljen kao prilika da se skrene pažnja na pitanja mladih širom sveta. Koncerti, radionice, kulturne manifestacije i skupovi koje organizuju državne vlasti i omladinske organizacije održavaju se širom sveta u čast ovog dan.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, a kako saopštava generalna direktorka Uneska Irina Bokova, polovina svetske populacije je mlađa od 25 godina. Ona se suočava sa mnogim nejednakostima i nepravdama. Nekome fali novca za iskorišćavanje potencijala, nekome veština, znanja i samopouzdanja, a nekome posla. Ona smatra da ovaj dan treba iskoristiti za priznanje doprinosa mladića i devojaka širom sveta razvitku društva. Kako kaže, omladina će svet tek naslediti, ali ga već danas menja.

Mladi ljudi u Srbiji, koji čine 16,5% ukupnog stanovništva, suočavaju se sa mnogim izazovima. Pored nezaposlenosti, čija je stopa izuzetno visoka, čak 32,2% za one do 24 godine, poseban izazov predstavlja i osamostaljivanje. Mladi se suočavaju sa strahom i neizvesnošću, te se vrlo često odlučuju da napuste svoju porodicu, prijatelje i svoju zemlju kako bi sebi obezbedili bolje uslove za život.

Check Also

Sutra bez vode Donje Stopanje i nekoliko ulica u Vinarcu

Leskovački Vodovod obaveštava svoje potrošače da će bez vode sutra biti Donje Stopanje i nekoliko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *