Početna / DRUŠTVO / Ministar Goran Trivan i gradonačelnik Goran Cvetanović obišli radove u okviru Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda
hotel bell

Ministar Goran Trivan i gradonačelnik Goran Cvetanović obišli radove u okviru Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišli su danas Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Povod je početak radova na izgradnji druge faze koja obuhvata izgradnju objekata linije mulja u okviru ovog postrojenja koje je označeno kao primer za čitavu Srbiju kako treba rešavati probleme u oblasti zaštite životne sredine.

Završetkom projekta Upravljanje otpadnim vodama Leskovac će postati prvi grad u Srbiji koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda čime će značajno biti unapređena zaštita životne sredine u gradu.

-Projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca sadrži tri komponente: Izgradnju kolektora, vrednosti 460 miliona dinara i dužine 5150 metara, gde su operativni radovi započeti 26. juna tekuće godine; Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (obe faze, liniju vode i liniju mulja), i proširenje kanalizacione mreže putem ORIO projekta, koje će biti sprovedeno u 16 naseljenih mesta i sa 8 miliona evra finansirano od strane Vlade Кraljevine Holandije – kazao je gradonačelnik dr Goran Cvetanović.

-Кako bismo zaokružili proces, sadejstvom Ministarstva životne sredine i lokalne samouprave, pristupili smo realizaciji druge faze projekta koja podrazumeva izgradnju linije mulja i anaerobne digestije. Projektovanje je započeto septembra 2017. godine, a nakon dobijanja građevinske dozvole aprila tekuće godine, ovo gradilište, otvoreno je 6. juna i trenutno se vrši iskop dva najveća objekta na gradilištu, dva digestora u kojima će se vršiti anaerobna digestija mulja. Radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine i njihova vrednost je oko 4,2 miliona evra – dodao je gradonačelnik Cvetanović.

-Lepe i moderne Srbije nema bez zdrave i čiste životne sredine, mi koji se bavimo time, mi živimo taj život. Danas sam jako srećan što mogu da prikažem zajedno sa gradonačelnikom to kako Srbija u bliskoj budućnosti može da izgleda. Mi smo uz pomoć implementacione jedinice i uz pomoć gradonačelnika i čitavog tima ljudi koje predvodi zaista došli praktično do kraja. Najteži deo posla je praktično iza nas – kazao je ministar Trivan.

-Ovo je početak kraja realizacije ovog projekta. Vrlo sam srećan što sam ovde, jer ovo je na neki način ostvarenje našeg sna. Svi koji se bavimo životnom sredinom i koji volimo Srbiju znamo da je prerada otpadnih voda najvažnija tačka na kojoj krećete da rešavate sva pitanja zaštite životne sredine. Zahvalnost svima koji su učestvovali na ovom projektu – dodao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Pogledaj takodje

Potvrđeno 85 novih slučajeva Korona virusa u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu i Bojniku

U prethodna 24 časa nastavljen je trend stabilizacije stanja ali i održavanja broja slučajeva na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *