Početna / DOGAĐAJI / Ministar Branko Ružić posetio Medveđu
hotel bell

Ministar Branko Ružić posetio Medveđu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić posetio je opštinu Medveđa i razgovarao sa rukovodstvom o načinima za unapređenje usluga, koje opštinska uprava opštine Medveđa pruža građanima, kao i o projektima za bolji život svih meštana.

Kroz Fond za lokal Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave opština Medveđa je dobila 1.460.000 dinara za modernizaciju rada opštine, tačnije za nabavku računarske opreme.

“Pre svega želeo bih da istaknem jednu kvalitetnu i produktivnu saradnju između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i opštine Medveđa. Mislim da smo uspeli da sagledamo sve aspekte produbljivanja naše saradnje. Fond za lokal pri MDULS je opredelio skromna ali dovoljna sredstva za računarsku opremu koja će svakako koristiti i opštinskoj upravi i naravno indirektno građanima Medveđe, ali smo takođe razgovarali i o projektu e-skupštine, kako bi već nakon konstituisanja novog saziva skupštine i lokalnih izbora 8. septembra, sama sala koja je već građevinski dobila novo ruho, biti i opremljena najmodernijom opremom” – rekao je Ružić na konferenciji za novinare.

Imajući u vidu multietnički sastav opštine, ministar je ukazao da je upravo to ono što izdvaja i stvara preduslove za širenje spektra mogućnosti na kojima opština Medveđa treba da se razvija, ali i veća odgovornost da usluge budu dostupne svakoj manjini.

„U Srbiji funkcioniše 22 nacionalna saveta nacionlnih manjina koje rade jako uspešno. Zakon je jasno definisao šta je uloga nacionalnog saveta i prava nacionalnih manjina. Četiri zakona smo doneli prošle godine koji se direktno tiču manjina; omogućavaju ispisivanje toponima na jeziku manjine, daju prednost pripadnicima manjine pri zapošljavanju i omogućavaju dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti u matične knjige“, podvukao je ministar i rekao da očekuje da će implementacija politika koje donosi Vlada RS biti brža i efikasnija na lokalu.

„Reformišemo celokupnu upravu i svaki proces rada da bismo bili bolji za sve naše građane i razumem da je izazov odgovoriti na sve promene, kada nemate dovoljno kapaciteta. Zato postoji Fond Ministarstva i drugi projekti na kojima ovo ministarstvo radi. Od prošle godine smo konačno u mogućnosti da konkretno pomognemo opštinama da reše dosadašnje probleme i krenu u promene i tako budemo brži i uslužniji za naše građane“, kazao je Ružić.

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić istakao je da se sa Ministarstvom razgovaralo i o povezivanju opština Lebane, Bojnik i Medveđa putem Sporazuma o međuopštinskoj saradnji, a sa ciljem unapređenja u pojedinim oblastima čime bi se poboljšao kvalitet života svih građana. Takođe se osvrnuo na pomoć koju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pruža našoj lokalnoj samoupravi.

“Zahvaljujući Ministarstvu, pored nabavljene opreme za simultano prevođenje, računarske opreme, uskoro ćemo dobiti jednu novu digitalizovanu salu skupštine koja će pružiti digitalni prenos skupštine. Pored rekonstruisane zgrade opštinske uprave, Doma zdravlja u Medveđi, na red čekaju projekti za škole u Sijarinskoj Banji i Medveđi. Pored ovih govorilo se i o problemima sa kojima se susreće naše Javno komunalno preduzeće “Obnova”, o iskazanim potrebama za mašinama i mehanizacijom, i iznalaženjem načina kako bi se ovo komunalno preduzeće unapredilo” – istakao je predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić.

Pogledaj takodje

Čačak vas čeka: Leskovčanima predstavljeni turistički potencijali grada Čačka i okoline

Turistička organizacija Čačka u okviru kampanje „Čačak vas čeka“ danas je u centru Leskovca promovisala …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *