Home / DRUŠTVO / Međunarodni dan arhiva: Istorijski arhiv jedan od stubova kulture grada Leskovca
hotel bell

Međunarodni dan arhiva: Istorijski arhiv jedan od stubova kulture grada Leskovca

Istorijski arhiv u Leskovcu, čuva kulturno blago koje zaslužuje da bude sačuvano od zaborava i propadanja, i koje služi kao osnova za pisanje istorije i pamćenje jednog naroda, jer narod bez istorije i pamćenja, kao i pisanih dokumenata koja to potvrđuju prestaje da postoji.

Na današnju dan obeležava se Međunarodni dan arhiva. Da bi se zaštitila arhivska građa u Leskovcu je osnovana Gradska državna arhiva koja je počela sa radom 1. decembra 1954. godine, od tada pa do današnjeg dana Arhiv u Leskovcu prikuplja, čuva, štiti i sređuje sve vrste istorijskih zapisa sa teritorije grada Leskovca i pet opština Vlasotince, Crna Trava, Medveđa, Lebane i Bojnik i omogućava njihovo korišćenje u naučne i druge svrhe.

Istorijski arhiv opremljen je novim savremenim policama, video nadzorom, IT opremom, sigurnosnim kamerama, protivpožarnim i protivprovalnim aparatom, vatrootpornim ormanima, aparatima za prikupljanje vlage, čitačem mikrofilmova…. Izvršena je adaptacija zgrade arhiva, uređeno je dvorište i prilaz zgradi, urađena je i projektna dokumentacija za namensku zgradu.

Arhiv organizuje predavanja o načinu čuvanja i zaštiti dokumenata, uzima učešće u mnogim gradskim manifestacijama, sarađuje sa školama u cilju edukacije učenika o arhivskoj delatnosti.

Nova izdanja, izložbe, manifestcije i drugi događaji u Istorijskom arhivu, afirmišu ovu ustanovu kao jednu od novih stubova kulture grada Leskovca i okoline. Komisija Fondacije Aleksandra Arnautovića je prepoznala trud i za „nemerljivi doprinos očuvanju dragocene srpske baštine“ jednoglasno dodelila Istorijskom arhivu u Leskovcu nagradu „Zlatna arhiva“. To je još jedan dokaz da se dobro radi i da treba kao i do sada čuvati kulturu našeg grada.

Check Also

Kad je toplo k’o danas, u fontani nađi spas

Kad je toplo k’o danas, u fontani nađi spas.     Nije baš ispravno, ni higijenski …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *