hotel bell

Medicinska škola dobila grejanje, Cvetanović zahvalio roditeljima, učenicima i zaposlenima na strpljenju

Predsednik Privremenog organa dr Goran Cvetanović i članica PO Brankica Stamenković posetili su danas, sa saradnicima, Medicinsku školu u Leskovcu.

Povod za posetu i organizovanje susreta sa medijima bio je početak grejanja u ovoj srednjoj školi i rešavanje problema koji je, kako je naglašeno prijavljen pre mesec dana.

„Medicinska škola Leskovac se nalazi u fokusu obično prilikom upisa učenika u srednje škole budući da je ovo jedna od najtraženijih škola ne samo na teritoriji grada Leskovca, već i šire. Škola se pominje i u kontekstu kao jedna od škola koja se najduže nalazi u blokadi još od 2005. godine prilikom rekonstrukcije škole kada ta dugovanja ne mogu da se namire zbog nepotpune i neprecizne dokumentacije. Upravo to je je jedan od razloga zbog čega grad Leskovac svakom projektu nezavisno da li je u pitanju ova škola ili bilo koja druga škola pristupa jako ozbiljno i radi se sa svom neophodnom dokumentacijom i sa svim dozvolama. Kao što već znamo, prilikom rekonstrukcije Opšte bolnice Leskovac, Medicinska škola koja je do tada toplotnu energiju dobijala upravo od Opšte bolnice Leskovac nije bila više u mogućnosti da isporučuje toplotnu energiju. Zbog toga se pristupilo izradi projekta, odnosno priključenja ove škole na toplotnu mrežu Toplana. Za jedan ovakav projekat bilo je neophodno izraditi pre svega sveukupnu projektnu dokumentaciju za izgradnju toplovoda u dužini od 270m do škole. Vrednost ovog dela toplovoda je negde između 9 i 10 miliona dinara, kao i rekonstruisati podstanicu koja je pre toga bila namenjena drugačijem sistemu prenosa toplotne energije kakav je imala bolnica, a sada je u pitanju drugačiji prenos toplotne energije. Vrednost ove podstanice je dodatnih 3,5 miliona dinara.“ kazala je Brankica Stamenković, članica Privremenog organa na konferenciji za medije.

Ona je naglasila da je do produžetka rokova za završetak radova došlo iz više razloga.

„Toplotna podstanica je morala da ima izvesne provere u samom procesu proizvodnje, kasnilo se malo prilikom nabavke potrebnih delova, a sam projekat i trasa toplovoda je morala zbog objektivnih razloga na samom terenu prilikom samog kopanja toplovoda da pretrpi izvesne promene što je za sobom vuklo i izmenu projekata i ishodovanje novih dozvola. Nakon što su svi ovi projekti završeni, tokom vikenda je izvršena proba i danas se u školi i dalje nalaze i radnici Toplane i izvođači radova i radi se na tome da se u potpunosti optimizuje grejanje u ovoj školi. Mi kao lokalna samouprava smo samu realizaciju projekta pratili od početka, naravno da bismo želeli da je sam proces bio mnogo efikasniji i brži, ali smo pratili pre svega što su nam adekvatni uslovi u školama od najvećeg prioriteta. Zato smo negde na početku ove grejne sezone kao lokalna samouprava ponudili školi nekoliko alternativnih rešenja i nastavničko veće se o tome izjašnjavalo. I nakon njihove odluke, već sutradan smo postupili kako su oni doneli odluku, a to je nabavka dodatnih grejnih tela.“ – istakla je Brankica Stamenković.

Obratila se i direktorka škole Marija Savić i kazala da nisu naišli na uvećanje izostanaka učenika što pokazuje da su postojali optimalni uslovi za rad učenika i da se nesmetano odvijala nastava 45 minuta.

„Roditelji se ni u jednom trenutku nisu obratili ni pedagoškoj službi, ni meni o načinu rada, o dužini trajanja nastave ili o načinu odvijanja časova, niti u pisanom, niti u usmenom obliku. Imali smo 2 nastavnička veća, Savet roditelja, prisustvovalo je 14 predstavnika. Ukupno imamo 649 učenika. Nikakvih zamerki nije bilo prilikom zasedanja Saveta roditelja tako da smo smatrali da smo doneli pravu odluku. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom projektu, vama novinarima koji ste sve to propratili i izrazili zabrinutost za našu decu.“ – kazala je direktorica Marija Savić.

Novinare je interesovao status i stanje u kome se nalaze klima uređaji koji su kao privremeno rešenje za grejanje prebašeni iz leskovačke bolnice.

Na ovo pitanje odgovorio je predsednik dr Goran Cvetanović koji je naglasio da se ovi uređaji redovono servisiraju i da se obavlja dezinfekcija.

“Medicinska škola se 25 godina snabdevala toplotnom energijom i niko se nije usudio da odvoji grejanje zbog blokade i veliki je pomak što smo to uradili. Odgovorno tvrdim da su se u bolnici dva puta godišnje čistile klime, sevisirane su i kontrolisane. Pored toga ova deca se spremaju za rad u bolnici i stalno obavljaju praksu u bolnici. Poenta je da smo mi uspeli da odvojimo grejanje od bolnice. Za jedan dan smo nabavili radijatore i prebacili klima uređaje za letnji period. Sklanjali smo barijere i koji god se problem pojavio u gradu, mi nismo bežali, krenuli smo sa rešavanjem koliko god trajalo.Kada je reč o školi u Predejanu, zamenjeni su kotlovi i grejanje je u funkciji.„

Cvetanović je, pored ostaloh, kazao i da grad Leskovac odvaja dodatnih 2 miliona dinara za nepredviđene probleme po svakoj školi, ali kada dođe do krupnijih problema neophodno je sprovesti postupak nabavke i zahvalio se roditeljima, učenicima i radnicima u školi na strpljenju i uputio izvinjenje zbog dužeg izvođenja radova.

Predsednik Cvetanović je podsetio da dva puta godišnje, već 10 godina, održava sastanke sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Leskovca i da svi direktori tada imaju mogućnost da iznesu sve eventualne probleme koje imaju u svojim ustanovama

Check Also

U nedelju u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Leskovac preventivni ultrazvučni pregledi dojke i PSA test koji otrkiva tumor prostate bez zakazivanja

Uprava Doma zdravlja Leskovac najavila je za vikend nastavak višegodišnje akcije Ministarstva zdravlja sa preventivnim …

Оставите одговор