hotel bell

Marko Stojanović održao predavanje na Departmanu za Umetnost i dizajn Albanskog univerziteta i govorio na otvaranju Međunarodne izložbe stripa u Tirani

Marko Stojanović je na poziv profesora Dr Špena Bengua, najvećeg autoriteta na polju stripa u Albaniji, na Departmanu za Umetnost i dizajn Albanskog univerziteta u Tirani studentima univerziteta i prisutnim profesorima održao predavanje o stripu 18. novembra.

Zbog Stojanovićevog predavanja tog dana je privremeno obustavljena redovna nastava studentima prve i druge godine koji su i jedini bili prisutni u zgradi Univerzitetau tom trenutku, budući da studenti treće godine petkom nemaju nastavu. Svi su prisutni studenti Departmana za Umetnost i dizajn sišli u afmiteatar sa svojim profesorima koji su prekinuli predavanja koja su u tom trenutku držali studentima, tako da je Stojanovićevom izlaganju prisustvovalo stotinak studenata u pratnji svojih profesora, i to – rukovodioca Departmana za Umetnost i dizajn Dr Laure Šumke, profesora Istorije umetnosti Dr Hivzija Muharemija, profesora Dizajna Dr Oltiona Dilija i naravno Dr Špena Bengua. Stojanović je predstavio srpski strip i svoje stvaralaštvo, a potom odgovarao na brojna pitanja studenata. Interesovanje studenata je bilo toliko da je prvobitno planirani termin probijen za petnaestak minuta, uz usmenu dozvolu Rukovodioca Departmana Dr Laure Šumke, nakon čega su Stojanoviću prisutni profesori zahvalili za predavanje uz dodatnu infromaciju je prvi strani predavač koji je imao predavanje na Albanskom univerzitetu u oblasti stripa!

Samo jedan sat kasnije u Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani, Stojanović je od strane direktora Muzeja dr Dorijana Kočija pozvan da govori na otvaranju izložbe CAN FOR BALKANS. U pitanju je izložba koja se realizuje uz podršku Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa sa konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije. Pomenuta izložba, u čijem je otvaranju Stojanović učestovao, pre Nacionalnog istorijskog muzeja u Tirani bila je oktobra postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniju, dok će decembra biti izložena u Muzeju stripa u Briselu u Belgiji. Domaćin izložbe je tokom otvaranja istakao da je reč o jedinoj internacionalnoj izložbi stripa ikada organizovanoj na tlu Albanije.

Na pitanje o tome da li je on zaista ambasador srpskog stripa kako ga je nazvao makedonski strip autor Jovan Sekuloski, Stojanović odgovara:

“Ove godine sam srpski strip predstavljao u Rumuniji, Bugarskoj i Makedoniji, evo sada i u Albaniji. Nekako se dešava da kad god posetim Albaniju, a ovo je bio drugi put, učestvujem u nečemu što se dešava po prvi put u toj fascinantnoj zemlji. Tako se avgusta 2021. godine, kada sam kao deo ekipe Leskovačke škole stripa koju su sem mene sačinjavali Aleksandar Stamenković, Aleksa Gajić, Marija Lukić i Tiberiu Beka, u okviru Međunarode konferencije držao predavanja o srpskom stripu u Tirani i Draču ispostavilo se da sam bio član zvanično prve strip delegacije Srbije koja je ikada posetila Abaniju. Na svom drugom gostovanju, gde sam bio deo srpske delegacije sa Aleksandrom Stamenovićem i Kostom Milovanovićem ponovo sam, u tom trenutku to i ne znajući, imao prilike da učestvujem u dva, za albanski strip, premijerna dešavanja i to u razmaku od svega sat vremena! Bio sam, najpre, pozvan da održim predavanje o devetoj umetnosti studentima i profesorima Departmana za umetnost i dizajn Albanskog univerziteta za koje se, potom, ispostavilo da je prvo predavanje o stripu koje je u Albaniji održao neko ko dolazi van Albanije. Takođe sam dobio poziv da govorim na otvaranju izložbe CAN FOR BALKANS, za koju domaćin, Nacionalni muzej istorije Tirana ističe da je prva međunarodna izložba stripa ikada održana u Albaniji. Svakako da se osećam počastovano što je baš meni ukazana ovakva čast – nadam se samo da sam Srbiju dostojno predstavljao u inostranstvu. No, da se malo našalim – da li sam ambasador srpskog stripa ne znam, ali sam svakako mabasador bugarskog stripa o čemu svedoči nagrada sa tim nazivom koju sam 2017. godine dobio.”

Check Also

Gran pri “Mali Joakim“ dobilo šabačko pozorište: Leskovačkom “Razmaženom princu“-tri nagrade

Predstava “Crvenkapa i dragi Vuk“, u izvođenju ansambla šabačkog teatra, izdvaja se svojom duhovitošću, zaokruženošću …

Оставите одговор