Home / DRUŠTVO / Maj-mesec matematike, u Centru za stručno usavršavanje se obeležava kroz izložbe, radionice i predavanja
hotel bell

Maj-mesec matematike, u Centru za stručno usavršavanje se obeležava kroz izložbe, radionice i predavanja

Exif_JPEG_420

Matematika je sastavni deo svih oblasti života, a jubilarna, 10. manifestacija “Maj-mesec matematike“, posvećena je sprezi matematike i umetnosti i organizovana je pod sloganom “Formula umetnosti“.

Možemo li da zamislimo život bez matematike? Svakako ne, jer je upletena u sve što radimo, od odlaska na pijacu, do putovanja, recimo, a u godini jubileja, odlučeno je da se, kroz najrazličitije primere, ukaže na povezanost matematike i umetnosti.

– Kroz radionice, predavanja i izložbe ćemo posetiocima, posebno najmlađima, pokušati da objasnimo kako matematike prožima oblast umetnosti: od slikarstva, preko arhitekture, do muzike i plesa. Program manifestacije imaće svoju onlajn i uobičajenu formu. Počinjemo večeras, naučno-popularnim predavanjem “Igra života“ autora Nebojše Dinčića, redovnog profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, najavljuje v.d. direktora, Anđela Kostić Minić.

Manifestacija je započela otvaranjem izložbe “Matematika i priroda“, postavljene u dvorištu Centra za stručno usavršavanje, a u holu će od sutra biti dostupna postavka “Žene u matematici“. U programu su još dva on-lajn predavanja: “Od lančića, do zvezda“ i “Matematičar kao keramičar-popločavanje ravni iz ugla matematike“.

Za najmlađe je Naučni klub, pripremio zanimljive radionice: “Zlatni presek, kao matematički princip u umetnosti“, namenjenu učenicima završnih razreda osnovne škole, odnosno “U ritmu brojeva i figura“, interaktivno druženje uz ples, za niže osnovce.

A upravo njih smo zatekli danas u Centru za stručno usavršavanje i jednoglasno su nam poručili da vole matematiku. Damjan Radovančević kaže da je vrlo zanimljiva, jer se uči kroz igru, dok je za njegovu drugaricu ova nauka značajna jer se kroz nju može saznati mnogo toga: koliko šara ima tigar na telu, koliko puta se bakterije brže razmnožavaju od ostalih živih organizama i kako paunovo pero nudi idealan zlatni presek.

Izložbe su otvorene do 16. maja.

Check Also

MALA MATURA: Rešenja testa iz srpskog jezika

Mali maturanti danas su polagali test iz srpskog / maternjeg jezika. Ovo su rešenja:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *