hotel bell

Leto na Lefkadi – zašto je vredi obići?

Jedna od predstavnica Sedam ostrva u Jonskom moru, Lefkada je vrlo popularno letovalište za sve uzraste, pogotovu za mlađe generacije. Prelepe, bele, peskovite plaže, tirkizno, kristalno čisto more i bujna vegetacija – učiniće vam se da se parče raja spustio na zemlju.

Ime ove destinacije nosi značenje ,,beo’’, a to nam potvrđuju njihove plaže. 

Nastavite sa čitanjem jer ćemo zajedno istražiti Lefkadu, njenu bogatu istoriju, kao i zbog čega je ona aktuelno odmorište gotovo svake letnje sezone.

Šta sve utiče na šarm Lefkade?

Kada se samo pomene Lefkada leto za mlade postaje period koji se jedva čeka. Zbog čega je to tako? 

Ona je odličan izbor za avanturističke poduhvate, kao što su paraglajding i parašut, ali i za odmor i izležavanje u prelepom prirodnom ambijentu.

Bajkoviti predeli 

Lefkada je ostrvo sa strmim brdima i planinama, što joj daje jedinstvenu privlačnost. Tradicionalna sela na padinama sa vekovima starim crkvama, turistička mesta uz obalu smeštena među brdima i zelenilom – idealna prilika za one koji vole na odmoru malo više da istražuju.

Tu su i brojne usidrene jedrilice, uspravne stene iznad prelepih plaža, neverovatni vidikovci za fotografije koje oduzimaju dah i nesvakidašnje plavo more. Sve to čini Lefkadu zaista posebnim odredištem.

Omiljena destinacija srpskim turistima

Lefkada je naseljena još od praistorijskog doba. Nalazi se severozapadno od poluostrva Peloponeza, a severno od ostrva Kefalonije u Jonskom moru.

Danas pripada Grčkoj, ali u prošlosti nije baš bilo uvek tako.

U srednjem veku posedovala ju je Vizantija. Čuveni srednjovekovni dvorac – Santa Maura, osnovala je italijanska vladajuća familija Toko.

Na ostrvu se nalazi crkva posvećena Svetoj Mavri, kao i njenom suprugu Svetom Timoteju. Crkva je podignuta u 15. veku. Za njeno podizanje zaslužna je Jelena Branković, jedna od ćerki Jelene Branković i Stefana Tomaševića.

Jelena je trebalo je da se uda za vojvodu od Lefkade, Leonarda Trećeg Tokasa. Brod kojim se plovilo u zemlju ćerkinog budućeg muža zahvatilo je nevreme

Budući da je znala koja svetiteljka je zaštitnica ostrva, koje su namerile da posete, Jelena joj se obraća sa molbom da joj pomogne da bezbedno stignu na odredište.

U znak zahvalnosti za uslišene molbe, Jelena na ostrvu podiže crkvicu posvećenu svetiteljki u unutrašnjosti zamka, koji je podignut u prvoj polovini 14. veka. 

Uporna turska osvajanja

Što se tiče okupacije ovog ostrva, zanimljiv je istorijski podatak koji tvrdi da je jedino ovo Jonsko ostrvo bilo kontrolisano od strane Turaka i to više puta: prvo od  1479. do 1502. i od 1504. do 1684. 

Zatim je ovo ostrvo bilo zauzeto još jednom, ali u kratkom periodu od 1715. do 1716. 

Tek 1864. Lefkada je pripojena Grčkoj.

Organizovanje izleta po svačijoj želji

Lefkada je odlična destinacija za morske putešestvije, bilo da su one istraživačkog ili avanturističkog karaktera. Njena pozicija u moru je vrlo pristupačna u odnosu na ostala jonska ostrva. 

Od nje je moguće brodom ili trajektom obići Kefaloniju, Itaku, Scorpios, Maduri, ali i mesta Pargu, Prevezu, čuvenu reku Aheron, vodopade Dimosari u blizini Nidrija, manastir Bogorodice Fanemoreni u blizini Lefkasa, ali i mnoge druge istorijske i kulturne znamenitosti i crkve, pa čak i ostatke naselja iz bronzanog doba. 

Za avanturiste, Lefkada nudi svojim gostima da se oprobaju u surfovanju u Vasilikuju na vetru ili jedriličarstvu, a zbog pogodnog vetra Lefkada je poznata i kao odlična destinacija za paraglajding i parašut.

A tu su i svakodnevne kopnene aktivnosti – šetnja do plaže koja se može pretvoriti u ,,planinarenje’’ zbog brdovitih predela koji čine 70% Lefkade, kao i vožnje automobilom kako bi se brže i lakše savladali ti prevojci na putu do željene plaže.

Za turiste koji vole da obilaze i istražuju, tu si i Dimosari vodopadi koje vredi posetiti, rt Lefkatas, kao i prošetati kroz klisuru Melisi, gde ćete imati priliku da upoznate tradicionalne običaje ostrva kao što su bucolik venčanja u mestu Kari ili učenje folklornih igara.

I za odmor i za zabavu

Lefkada je poznata po svojim predivnim plažama sa belim peskom i kristalno čistim morem, a ime samog ostrva garantuje izuzetne plaže. Neke od najpoznatijih uključuju Porto Katsiki, Egremni, Kathisma i Milos.

Iako je ostrvo popularno među turistima, pogotovu kod mladih jer se nalazi na listi party destinacija, Lefkada i dalje uspeva da očuva svoj šarm i mirnu atmosferu. Ovo ga čini idealnim mestom za opuštanje i bežanje od gradske vreve.

Ako se odlučite da upoznate Lefkadu, možete izabrati neke od sledećih popularnih gradova za letovanje: Lefkada mesto, tj. Lefkas, kao glavni grad ostrva, Nidri – najveći turistički centar u Lefkadi i Vasiliki, poznat zbog svoje jedinstvene geografije koje ovo mesto čini sjajnim izborom za vodene sportove.

Check Also

U nedelju u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Leskovac preventivni ultrazvučni pregledi dojke i PSA test koji otrkiva tumor prostate bez zakazivanja

Uprava Doma zdravlja Leskovac najavila je za vikend nastavak višegodišnje akcije Ministarstva zdravlja sa preventivnim …

Оставите одговор