Početna / DOGAĐAJI / Leskovčanin Vladimir Stevanović osvojio zavejani vrh Besne Kobile (1923 mnv) bez odeće (u šorcu)
hotel bell

Leskovčanin Vladimir Stevanović osvojio zavejani vrh Besne Kobile (1923 mnv) bez odeće (u šorcu)

09.01.2021. godine, instruktor Ninđucu kluba Buđinkan Leskovc, Šidoši Vladimir Stevanović uspešno je realizovao zimski planinarski uspon na istoimeni vrh Besne kobile (1923 mnv) noseći na sebi samo šorc i zimsku kapu, u dužini cele staze od ski centra do samog vrha.

U pitanju je poduhvat koji je podrazumevao izlaganje temperaturi od -4 do -7 stepeni Celzijusa, uz planinske vetrove u ukupnom trajanju od oko 3 sata. Ovom poduhvatu su prethodile pripreme koje su omogućile Vladimiru da bezbedno stigne na vrh i izazov završi bez ikakvih posledica.

Instruktor Vladimir Stevanović vrši slične poduhvate već deset godina, gde je najraniji bio desetominutna meditacija u jezeru sa poledicom na spoljnoj temperaturi od -24 stepena Celzijusa. Ostale su uključivale posebne tehnike meditacije i disanja na vrhovima planina i šumama pod snegom.

Simbioza tela i uma na -8 stepeni – instruktor Vladimir Stevanović

Kultivacija unutrašnje energije na snežnom Hisaru – video

Tehnike disanja Unutrašnja vatra na Radana planini – video

Ninđucu tradicija je usko povezana sa tradicijom Jamabušija, putujućih monaha ratnika feudalnog Japana. Koristeći svoju praksu pod nazivom Šugendo, monasi se potpuno izlažu svim elementima prirode, među kojima se i nalazi izlaganje ekstremnim temperaturama i meditacija u zaleđenim rekama i jezerima, kao i ispod vodopada.

Pored toga, Tumo je praksa tibetanskog Budizma koja u prevodu znači Unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini – Himalajima.

Takođe, metode disanja pod nazivom Pranajama, koje potiču iz indijske Joge, omogućavaju joginima-pustinjacima koji tradicionalno žive u udaljenim pećinama na snežnim planinama, da izdrže ekstremno niske temperature.

Generalno, veliki broj naroda koji žive na severnoj hemisferi u svojoj tradiciji uključuje izlaganje snegu i niskim temperaturama kao način za unapređenje zdravlja i jačanje imunog sistema. Možda najrasprostranjenije su metode tzv. “prekaljivanja” iz Rusije, koje su kasnije postale trend u svetu kao sistem za očuvanje zdravlja.

Danas u svetu, krio tretmane i izlaganje niskim temperaturama promoviše čovek po imenu Vim Hof, koji je držalac više od dvadeset Ginisova rekorda, koja uključuju razne aktivnosti prilikom izlaganja ekstremno niskim temperaturama.

Pogledaj takodje

Od 14.128 testiranih 3.339 pozitivno na Korona virus, preminulo još 16 ljudi

U poslednja 24 časa u Srbiji je sa Korona virusom preminulo još 16 osoba. Od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *