Početna / DOGAĐAJI / Leskovčanima predstavljena „Savremena egipatska umetnost“
hotel bell

Leskovčanima predstavljena „Savremena egipatska umetnost“

U Narodnom muzeju u Leskovcu danas je održano predavanje na temu „Savremena egipatska umetnost“, koje su organizovali Narodni muzej Leskovac i Grad Leskovac u saradnji sa Ambasadom Egipta.

Predavanje su držali Hanafi Mahmud (Hanafy Mahmoud) i Asma El Desoki (Asmaa El Dessouky), umetnici iz Egipta, koji su ovom prilokom istakli da su oduševljeni našom zemljom, našim gradom kao i prirodnom lepotom koju on poseduje.

„Ovo je već drugi put kako sam u vašem gradu i malo je reći da sam oduševljen. 26. godina se bavim modernim slikanjem a vaš grad mi daje inspiraciju i otvara mi neke nove vidike. Kod vas je sve koloritno, tako da ja između ostalog posmatram i senzualne i psihološke dimenzije ljudskog života. Ovo je jedinstvena prilika da sa srpskim umetnicima razmenjujemo iskustva o razvoju savremene umetnosti – istakao je Hanafi Mahmud .

Asma El Desoki asistent na katedri za grafiku na Fakultetu lepih umetnosti Helvan univerziteta u Kairu istakla je da je oduševljena predelima koje je videla u Srbiji i da bi volela da se vrati.

Andrea Tošić, član Kabineta gradonačelnika, kazala je da ovo predavanje predstavlja nastavak i proširenje saradnje između našeg grada i Egipta.

„Ovo predavanje predstavlja nastavak i proširenje saradnje naših ambasada, kao i Grada Leskovca. O dobroj i kontinuiranoj saradnji govori činjenica da je egipatski ambasador, gospodin Amr Alguvejli, u prethodim mesecima čak dva puta posetio Leskovac. Svojim nastupom egipatska grupa je uveličala Leskovački karneval, ostvarila zapažen nastup i izazvala veliko oduševljenje brojnih gledalaca. Leskovac je grad koji dosta radi na unapređenju kulturnih sadržaja i manifestacija, grad koji je otvoren da širi svoja poznanstva, otisne se u svet putem razmene iskustava i upoznaje se sa novim kulturama. Današnje predavanje je dragoceno jer će naši gosti razmeniti svoja iskustva o razvoju savremene umetnosti sa ovdašnjim umetnicima.“

Pogledaj takodje

“Dubočica“ protiv “IMT-a“, za častan oproštaj od domaćeg terena

Leskovački fudbalski prvoligaš, iako su i matematičke šanse za opstanak otpale, želi časno i pošteno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *