Leskovački učenici proveli vikend u naučnoj šetnji Caričinim Gradom

Ovaj vikend je bio rezervisan za “Šetnju ulicama Caričinog grada”, događaj koji je okupio talentovane učenike iz istorije u sklopu “Programa za talentovane i nadarene učenike”. Program, podržan i finansiran od strane Grada Leskovca, ove godine uključuje i mlade talente iz fizike, hemije, i istorije.

Jedna od ključnih aktivnosti organizovanih uz podršku Muzeja Leskovac bila je poseta arheološkom lokalitetu Caričin grad. Ovaj jedinstveni spomenik kulture pruža polaznu tačku za proučavanje poznoantičkog i ranovizantijskog nasleđa na prostorima Srbije.

Ono što je ovu šetnju učinilo posebnom je prisustvo samog cara Justinijana, koji je učesnicima pričao o svom životu, carstvu, i svojoj odeći, što je oduševilo sve prisutne. Šetnja ulicama Caričinog grada, zajedno sa interaktivnim razgovorima sa kustosima, omogućila je učesnicima da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim značajem Caričinog grada i svakodnevnim životom ljudi iz prošlosti.

Ruševine ovog drevnog grada otkrile su da je on još u 6. veku imao vodovodni i kanalizacioni sistem, sisteme podnog grejanja, brojne česme, terme – rimska kupatila, gradske kuće, zanatske radnje i radionice, kao i mnogo verskih objekata. Pored novih saznanja i uživanja u prelepoj prirodi, polaznici programa su, zajedno sa svojim mentorom Vladimirom Petkovićem, kustosom Narodnog muzeja Leskovac, i Aleksandrom Stojanović Stanković, muzejskim pedagogom, realizovali istraživačku radionicu.

Ova aktivnost je deo Godišnjeg programa Naučnog kluba Leskovac, koji finansira Centar za promociju nauke. “Šetnja ulicama Caričinog grada” nije samo omogućila učenicima da steknu nova znanja, već i da se inspirišu bogatim kulturnim nasleđem koje ovaj arheološki lokalitet nudi.

Check Also

Slava i Dan policije u subotu na gradskom trgu

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava u Leskovcu, u subotu 22.06.2024.godine slavi Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, …