Početna / DOGAĐAJI / Leskovački Centar za demokratiju i „Animus“ dobili donaciju Fonda za jug Srbije
hotel bell

Leskovački Centar za demokratiju i „Animus“ dobili donaciju Fonda za jug Srbije

Devet organizacija civilnog društva koje rade na unapređenju položaja građana i na razvoju zajednica u ovom delu zemlje, dobilo je juče donacije Fonda za jug Srbije.  Medju njima su dve leskovačke: Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i ‘’Animus’’ .

Ove organizacije će do kraja septembra raditi na unapređenju položaja mladih, ostvarivanju javnog interesa u lokalnim medijima, na razvijanju preduzetništva i nauke u službi građana, promociji identiteta juga Srbije i na većem učešću građana u odlučivanju. Leskovački Animus baviće se upravo ovom temom.

„Iako je Zakonom o komunalnim uslugama građanima omogućeno da se najmanje jednom godišnje izjasne o kvalitetu komunalnih usluga, lokalne samouprave ne ispunjavaju tu svoju obavezu, pa ne postoji nikakva analiza zadovoljstva građana pruženim komunalnim uslugama. Kroz ovaj projekat uradićemo najpre pravnu analizu  da utvrdimo ko je odgovoran za koje usluge, nakon čega ćemo pokrenuti veb-sajt, gde će Leskovčani  direktno moći da ocene kvalitet komunalnih usluga, ali i daju konkretne komentare“, rekla je Ana Pecarski iz udruženja ‘’Animus’’.

Osnovni kriterijum Fonda za jug Srbije pri odlučivanju o podršci organizacijama bio je da se jasno prepoznaje unapređenje javnog interesa u nekoj od navedenih oblasti.

„Pri oceni projekata prioritet su imale aktivnosti koje ostvaruju javni interes i koje su usmerene na zadovoljavanje potreba većeg broja građana i građanki, kao i na rešavanje problema ili korišćenje potencijala u zajednici. Aktivno uključenje građana i građanki, uz potencijal za dugoročnu promenu u zajednici, takođe su uzeti u obzir prilikom izbora. Mi verujemo da u svakoj sredini postoji dovoljno potencijala i kapaciteta za razvoj zajednica i da je potrebno podstaći ljude i probuditi aktivizam kroz korišćenje resursa u zajednici, a jedan od najvažnijih su organizacije civilnog društva kao sinergija znanja i aktivizma“, istakao je član Odbora za donacije Fonda za jug Srbije, Nebojša Rančić.

Ukupan iznos prvih donacija Fonda za jug Srbije je 1.310.400,00 dinara.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Leskovčani odu u Niš u kupovinu a vrate se vakcinisani

Foto:facebook dragan asotirovski Za nekoliko dana u tržnim centrima širom Srbije vakcinisano je 6.000 ljudi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *