
Ovaj tradicionalni proizvod, koji se sastoji od ljutih papričica i paradajza, u leskovačkoj kotlini se pravi po autentičnoj recepturi, a ona će uskoro biti zaštićena geografskom oznakom ime porekla.
Grad Leskovac je raspisao javni poziv za finansiranje procesa sertifikacije, na koji se javilo samo Udruženje ”Leskovački ajvar”. Ono će i inicirati postupak zaštite kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine:


– Za te namene smo opredelili milion dinara, tako da će naš grad uskoro dobiti i četvrti brend. Do sada su oznaku proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom dobili: Leskovački domaći ajvar (Sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi), Leskovačko roštilj meso (žig garancije) i Sprža (geografska oznaka ime porekla). Ponosan sam na činjenicu da je Leskovac jedini grad u Srbiji koji ima tri brenda. Svaka čast za Udruženje ”Leskovački ajvar”, koje, očigledno, ima najviše energije da postavljene ideje i realizuje, rekao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.
On je izrazio nadu da će, nakon pregleda dokumentacije, Leskovac ući u proceduru, koja uključuje fizičku kontrolu na terenu, kontrolu procesa proizvodnje, kvaliteta i posebnih svojstava kvaliteta proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Sirovine i gotov proizvod će biti laboratorijski ispitani, nakon čega sledi izrada idejnog rešenja za logo i ime.