Home / Opštine / Bojnik / Lebane, Medveđa i Bojnik preko projekta dobijaju Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju
hotel bell

Lebane, Medveđa i Bojnik preko projekta dobijaju Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju

Projektom se uspostavlja model međuopštinske saradnje na razvijanju, uvođenju i pružanju usluge socijalne zaštite – Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Bojnik, Medveđa i Lebane.

Usluga je namenjena deci i omladini sa smetnjama u razvoju, a podrazumeva podršku i podsticaj za osamostaljivanje, shodno njihovim potrebama, željama i mogućnostima. Projekat je istovremeno usmeren na podizanje nivoa informisanosti o izazovima i potrebama dece i omladine sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica u lokalnim partnerskim zajednicama, a u cilju stvaranja inkluzivnijeg ambijenta za osetljive grupe dece i omladine.

Opšti cilj projekta je Unapređenje sistema socijalnog uključivanja marginalizovanih grupa u opštinama Bojnik, Medveđa i Lebane, dok je specifični cilj projekta uspostavljanje usluge socijalne zaštite „Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju” u opštinama Bojnik, Medveđa i Lebane.

Uz mentorsku podršku licenciranog pružaoca usluge iz Bojnika, udruženje „Srce za decu“ iz Medveđe će unaprediti svoje kapacitete za pružanje usluge, dok će u Lebanu grupa roditelja dece sa smetnjama u razvoju formirati organizaciju civilnog društva koja će takođe uz mentorsku podršku razviti svoje kapacitete za pružanje usluge Dnevnog boravaka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Uslugu dnevni boravak tokom trajanja projekta dobiće 23 korisnika/ca (Bojnik (8), Lebane (8) i Medveđa (7)), a roditelji, građani/ke i predstavnici lokalnih organizacija iz tri opštine imaće priliku da učestvuje na tri porodične konfrencije, koje će se baviti ovom tematikom.

Projekat podstiče saradnju među osetljivim grupama iz različitih lokalnih zajednica i ključnim akterima iz različitih sektora na lokalnom nivou kroz razvoj među opštinske saradnje u cilju uspešnijeg suočavanja sa problemima socijalne isključenosti ranjivih grupa.

Projekat se sprovodi u okviru druge faze Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2. Program LIP 2 realizuje Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) u okviru projekta Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji, koji podržava Vlada Švajcarske.

Check Also

Povlače se iz prodaje sladoledi „Bounty“, „Snickers“ i „Twix“ zbog povećanog nivoa etil-oksida

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je danas da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *