Kompleks “Apostolović” sveukupni pobednik u takmičenju majstora roštilja

 

Sveukupni pobednik Takmičenja majstora roštilja je ekipa Kompleksa ‘’Apostolović’’, a tročlani  žiri iskusnih kulinara, nije imao nimalo lak zadatak da izabere pobednike u tri kategorije.

Dvadesetšesto takmičenje majstora roštilja, koje nosi naziv legendarnog ‘’Dragija Gligorijevića Bureta’’, okupio je ekipe iskusnih srpskih i gostujućih kulinara, koji su se, u pripremi specijaliteta sa roštilja, držali tradicije, ali ponudili i brojne inovacije u serviranju i posluživanju. Jedan od članova žirija, Vuksan Mitrović, inače predsednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore, na osnovu prijavljenih zadataka, zaključio je da neće biti lako izabrati najboljeg, ali da će jednaku ulogu u konačnoj oceni imati i ukus i izgled jela:

–  Ja o načinu pripreme i uopšte o jelima sa roštilja imam svoje mišljenje, ali ću se, naravno, držati, kao i ostali članovi žirija, utvrdjenih propozicija. Moja dodatna pažnja, jer mi je to najbliže, biće usmerena na način serviranja i dekoraciju, ali to je samo jedan od elemenata koji se boduje.

A kompletan utisak, ističe Mitrović, čini mnogo toga:

–   Prvo smo ocenjivali izgled takmičara, način na koji prilaze poslu, proverili zdravstvene i sanitarne knjižice, izgled stola na kome će raditi. Kad iznesu gotova jela, ocenjivaćemo način serviranja i ukus, što će dati konačnu sliku svakog od takmičara. Ovde je sve transparentno i kulinari sami, svojim delom i ponašanjem, izbore pobedu. Žiri tu nema mnogo uticaja. Verovatno će biti vrlo tesno, jer će biti sličnih ukusa, a ono što izdvaja su detalji, o čemu će majstori, siguran sam, takodje voditi računa.

Meštar Vuksan dodaje da je prvi put na ‘’Roštiljijadi’’, te da je to fešta nad feštama, sa koje se atmosfera ne može prepričati, već se sve mora doživeti.

Za razliku od njega, Petar Neškov, kuvar iz Sofije, čest je gost Leskovca i još češći učesnik takmičenja u spremanju specijaliteta sa roštilja:

–  2o13. sam osvojio srebro, prošle godine takodje. Sad je vreme za korak napred. Praviću kolibu od roštiljskih specijaliteta, visoku 5o santimetara. Biće tu pljeskavica, belih vešalica, suvih rebara sa roštilja i ostalih gurmanluka. Biće to hrana za tri osobe,  jer trojica muškaraca sa Balkana, vrede koliko i 2o Nemaca, na primer, našalio se gost iz Bugarske, koji, kaže, uživa u svemu što ‘’Roštiljijada’’ sa sobom donosi, od hrane, do muzike.

Emina Djordjević je, na takmičenju predstavljala Restoran ‘’Koliba’’:

–   Spremamo roštilj na moderan način. Spremaćemo biftek ‘’Koliba’’, ali i specijalitete sa roštilja, po receptima Dragija Bureta. Već sam učestvovala na takmičenjima, ali na ovom sam premijerno. Moram, međutim, da se potrudim, jer je restoran koji predstavljam ovde imao mnogo uspeha. Želim da se tradicija nastavi.

I nastavlja se, jer je Emina u kategoriji priprema pljeskavica osvojila prvo mesto, ispred Miloša Djordjevića iz ekipe ‘’Pera ždera’’.   Nišlije su bolji majstori za ćevape, ocenio je žiri i pobedu dodelio Goranu Lukiću, predstaviku ‘’Restorana kod Đure’’.

U kategoriji: priprema jela sa roštilja po izboru, prvo mesto pripalo je Ljiljani Jovanović iz niškog Restorana ‘’Trpeza’’, simpatični Petar Neškov  iz Sofije, ponovo je osvojio srebro, dok je bronza otišla u ruke Ivanu Vlajiću, šefu kuhinje restorana ‘’In Mes-David’’ iz Smederevske Palanke.

Pored Vuksana Mitrovića, radove su ocenjivali I Zoran Miraševič, predsednik Udruženja ugostiteljskih I turističkih poslenika Niš, odnosno Gorzda Stojanović, profesorka kulinarstva.

S.Ć.

Check Also

Dubočici bod u duelu sa liderom, Leskovčani i dalje pretposlednji na tabeli

Fudbaleri Dubočice igrali su danas u Zaječaru svoj duel 16. kola Prve lige Srbije sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *