hotel bell

Koalicija ”Nada” o Bogojavljenskoj inicijativi, izborima i bahatosti lokalnih službenika

Na zajedničkoj press konferenciji Koalicije ”Nada”, kojoj je prisustvovao i potpredsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Mirko Jović, najavljene su aktivnosti u predizbornoj godini, a bilo je reči i o aktuelnim društveno-političkim zbivanjima u Leskovcu

Saša Stevčić, poverenik POKS-a za Leskovac, govorio je o Bogojavljenskoj inicijativi za izmenu Zakona o statusu borca, koju je, u Narodnoj skupštini, pokrenula koalicija ”Nada”:

– Zakon nije dovoljno dobar, precizan, sadržajan i sveobuhvatan, pa ga je potrebno menjati, kako bi se poboljšao status hiljade veterana, nekadašnjih branilaca Srbije. Predlažemo i u Skupštini se zalažemo da se svim učesnicima ratova, overe zdravstvene knjižice, te da se odobri besplatna kontrola zdravlja boraca iz rata na Kosovu, izloženih osiromašenom uranijumu i eventualno lečenje. Tražimo da im se, za vreme provedeno u ratu, računa dupli radni staž, da se njihovoj deci obezbedi besplatan studentski dom i prednost pri upisu, te da im država, u skladu sa mogućnostima, obezbedni mesečnu naknadu.

Od pitanja iz nadležnosti lokalne samouprave, predlaže se umanjenje poreza na imovinu, računa za komunalije, pogodnosti pri korišćenju sportskih i objekata kulture, kao i prevoza, ali i da gradski trg u Leskovcu ponese ime ”Heroji sa Paštrika i Košara.

– Pre svega toga, neophodno je da veterani podnesu zahtev za dobijanje statusa borca, jer ga, u Leskovcu, od 13,5 hiljada registrovanih učesnika ratova, ima svega oko 2.000. Za popunjavanje obrazaca i svaku drugu tehničku pomoć, naša kanelarija, u ulici Đure Daničića, pored Zelene ijace u Leskovcu, stoji im na raspolaganju, kazao je Stevčić.

Potpredsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Mirko Jović, ocenio je da će prvi sledeći test poverenja, koje Koalicija ”Nada” uživa kod građana, biti predstojeći lokalni izbori:

– Izborna godina je, praktično već počela. Mi smo, u međuvremenu, formirali preko 100 gradskih odbora. Koalicija ”Nada” je jedina koja je preživela aprilske izbore u istom sastavu. Osim zajedničkog kluba u Narodnoj i Skupštini grada Beograda, širom Srbije naše partnerstvo se učvršuje i jača. Pripremamo se da u svim opštinama i gradovima izađemo na lokalne izbore. Sedam procenata, koje smo osvojili na predsedničkim izborima, nisu realna slika i naša politika ujedinjenja, primila se u javnosti i zaslužuje mnogo veću podršku. Naš stav je da Srbija treba da zadrži neutralan stav, a da se nacionalno pitanje ne rešava ”na parče” nego objedinjeno i zajedničkim snagama svih političkih činbenika u zemlji. Osim toga, neophodan nam je ozbiljan unutrašnji dijalog. Što se tiče Leskovca, ne želimo da potpaljujemo vatru, već da, u demokratskoj atmosferi, ostvarimo pravo da biramo i budemo birani.

Bratislav Ćosić, koordinator za Jablanički okrug Nove demokratske stranke Srbije, izneo je jedan od, kako ga je nazvao, primera bahatosti pojedinih službenika Gradske uprave:

– Na delu prednje fasade ”Zapadne kapije”, već skoro tri godine stoji bilbord, vlasništvo jednog opštinskog činovnika, postavljen sa dozvolom, ali bez saglasnosti Skupštine stanara. Imamo profesionlnog upravnika koji ne radi svoj posao, pa ne može ni da nam kaže kako je izdata dozvola bez ”zelenog svetla” stanara. Inspektori su, nakon izlaska na teren, samo konstatovali da je bilbord postavljen legalno i da njihov posao nije da utvrđuju da li je dozvola izdata legalno. Vlasnik bilborda ”spava na to uvce” i ne pada mu na pamet da sa nama razgovara, a kamoli da plati naknadu. U međuvremenu je, upravo zbog tog bilborda, stradao unutrašnji plafon glavnog ulaza, sa koga se sliva kanalizacija.

Sa svim iznetim činjenicama su, kaže upoznati nadležni, ali niko do sada nije preduzeo ništa da se javašluku i bahatosti pojedinih gradskih službenika, stane na put.

Check Also

Umrežavanje mladih privrednika – Prijave do 27. marta

Kancelarija za mlade Leskovac POZIVA MLADE PRIVREDNIKE da se prijave za UMREŽAVANJE MLADIH PRIVREDNIKA.  Prijave su …

Оставите одговор