Home / DRUŠTVO / Ko je Maksim što bije po diviziji, zašto je Sv.Petra kajgana koštala preskupo, šta je vrzino kolo, a šta Alajbegova slama
hotel bell

Ko je Maksim što bije po diviziji, zašto je Sv.Petra kajgana koštala preskupo, šta je vrzino kolo, a šta Alajbegova slama

Izraze kao što su “Lupa k’o Maksim po diviziji“, “Uhvatila se u vrzino kolo“, “Lije krokodilske suze“, “Učinio mi je medveđu uslugu“, “To su Tantalove muke“…… koristimo svi svakodnevno i njihovo značenje je uglavnom poznato. Da li, međutim, znate i kako su nastali? Evo objašnjenja.

“Lupa k’o Maksim po diviziji“- kaže se za nekog ko priča besmislice i tumači ono o čemu malo zna. Maksim je vrsta mitraljeza (izumeo ga je Stivens Maksim). Korišćen je u ratovima s početka 20. veka, za odbranu od pešadijskog juriša i ulivao strah u kosti svima koji su se spremali za napad na protivnički rov.

Drakonska kazna -neprimerena, preterano stroga sankcija, u nesrazmeri sa težinom prekršaja. Vezuje se za ime atinskog zakonodavca Drakona, za koga se veruje da je 621. pre n. e. kodifikovao niz izuzetno strogih zakona. Govorilo se da su „krvlju pisani”, jer su gotovo za svaki prestup predviđali smrtnu kaznu.

Košta ko Svetog Petra kajgana – kaže se kad je nešto neumereno skupo. Prema jednoj lednoj legendi o Svetom Petru ili ponegde Svetom Đorđu… neki dečko načini Svetom Petru kajganu… i odnese je u crkvu. Naiđu četiri stranca, trgovca, da se pomole Bogu, vide kajganu i pojedu je. Ali svetac učini čudo i trgovci ne mogoše izaći iz hrama dok svaki od njih nije položio puno zlatnog novca… Kad su izašli iz crkve, rekoše: ’Sveti Petre, mnogo ti je skupa kajgana.

Krokodilske suze – To je frazem koji znači lažno sažaljenje, lažno saosećanje, krajnje licemerje. Krokodil je strašna zver, krvoločna i bezdušna, pa je čudno da može uopšte da plače, a kamoli da nekoga žali, makar i uz pretvaranje. Međutim, krokodil zaista ponekad plače, ali ne od tuge i žalosti, već zato što su mu suzne i pljuvačne žlezde u tesnoj vezi, pa kad proždire plen, refleksno suzi, pušta krupne suze.

Vrzino kolo – označava uglavnom začarani krug, zavrzlamu, zbrku, haos. Izraz je nastao kao objašnjenje za prazna, začarana mesta, na kojima se noću skupljaju vile, veštice, vampiri, đavoli i igraju kolo kome se ne vidi ni početak ni kraj

Alajbegova slama – imovina bez gospodara, nešto što se može slobodno uzimati, bez kontrole. Zanimljivo je da je Alajbeg reč srpskog porekla i ne postoji u turskom, niti u jednom drugom orijentalnom jeziku. Izraz je nikao je iz života u posebnim okolnostima i govori o našim navikama i naravima.

Pirova pobeda – pobeda koja je izborena uz toliko žrtava, da se ne može smatrati uspehom. U bici kod Auskula, Epirski kralj Pir je zaista pretrpeo ogromne gubitke, ali je pobedio. Kada su ga nakon toga laskavci i čankolizi iz njegove svite počeli hvaliti i slaviti kao velikog trijumfatora, čestitajući mu na uspehu, Pir je, navodno, rekao: „Još jedna takva pobeda i mi smo propali.”

Tantalove muke – „velike, teške patnje”, „muke čoveka koji nikako ne uspeva da dobije nešto što je naizgled lako ostvarivo. Tantal je bio razmaženi sin vrhovnog boga Zevsa. Prezreo je očevu ljubav i sve bogove. Osuđen je na večitu patnju: da trpi glad i žeđ stojeći usred vode, kraj obilja hrane i slatkih plodova koje ne može dohvatiti, jer se izmiču čim posegne da ih ubere.

Medveđa usluga – kada neko, u najboljoj nameri, svojom uslugom nanese nekome štetu, a ponekad i veliko zlo. Izraz je ponikao iz basne o medvedu i pustinjaku. Živeli su zajedno i brinuli jedan o drugom. Jedanput, s namerom da ubije dosadnu muvu, koja je zaspalom pustinjaku sletela na čelo, medved zamahnu kamenom. U želji da pomogne prijatelju, ubi muvu, ali i njega.

U nekoj od narednih priča, otkrivamo ko je bila luda Nasta, zašto je nekome glava ko Cocin bubanj, šta se događa kad neko mlati praznu slamu, kako iz kabla može da lije kiša, zašto pasja vrućina nema veze sa psima ili zašto se za nekoga kaže da je utek’o s koca i konopca.

Check Also

Koncert za pamćenje vokalne grupe „Libero“ na manifestaciji „Leto u Vlasotincu“

U Sali Kulturnog centra, u okviru tradicionalne manifestacije Leta u Vlasotincu, sinoć je priređen koncert …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.