Home / DRUŠTVO / Kako je san jedne Leskovčanke, doveo do izgradnje Svetoilijske crkve
hotel bell

Kako je san jedne Leskovčanke, doveo do izgradnje Svetoilijske crkve

Prema priči starih Leskovčana, Svetoilijska crkva, izgrađena je zahvaljujući izvesnoj baba Stanojki, koja je 1860. usnila da se na lokaciji današnje crkve nalaze ostaci kamene bogomolje iz srednjeg veka i da se radi o svetom mestu.

Vođena upornim snom, baba Stanojka je jednog dana odlučila da proveri njegovu istinitost, pa je počela da kopa na mestu koje joj se ukazalo. Ubrzo su iz zemlje počele da se pojavljuju kamene ploče, a za njima i deo crkvenog prestola ukrašenog krstićima. Ovo otkriće uskoro će pročulo po gradu, pa su Srbi, posebno bolesnici, počeli da posećuju mesto, a Turci su, baba Stanojki zabranili dalje kopanje. Hrabra starica je zabrane ignorisala i čak na pomenutoj lokaciji podigla malu kolibu od dasaka.

Nova srpska vlast je 1879. godine, više puta intervenisala da se kapelica od dasaka sruši. Baba Stanojka je, kaže dalje priča, prodala njivu i inicirala gradnju crkvice od cigle. Tome se oštro usprotivio leskovački pop Mitar, koji je, sa sinom Trajkom pošao da je sruši.

“U trenutku kada se Trajko popeo na krov i posegnuo za ćeremidom, njegove ruke su se ugrčile. Tada je baba Stanojka rekla: Trajko, moli Boga i Svetog Iliju da ti oprostiv“. Pomolio se i otišao kući zdrav. Ista stvar se desila i sa žandarmom, koji je sa sreskim načelnikom došao da sruši crkvicu. Nakon toga, opština nije više pokušavala da uništi bogomolju, a posle nekoliko godina, gradski i crkveni oci, odlučili su da na tom mestu, počnu da zidaju crkvu. Gradnja je završena, a crkva osveštana, 21. maja 1889. godine“.

I posle 133 godine, ovaj hram ostao je omiljen kod Leskovčana, ali ga, nažalost, zbog lokacije, najčešće povezuju sa sahranama i opelima. Jedan od retkih dana kada se u Svetoilijsku crkvu dolazi drugačijim povodom je Ilindenski sabor.

U ovoj svetinji se danas čuvaju i na velike praznike iznose mošti Surduličkih mučenika, žitelja Leskovca, Niša, Surdulice i ostalih mesta sa juga Srbije, postradalih u Drugom svetskom ratu, među kojima je bilo najviše sveštenika.

Check Also

Preko 99 hiljada građana se prijavilo za 20 evra državne pomoći

Za dodatnih 20 evra pomoći prijavljeno 99.157 građana Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *