Home / DRUŠTVO / Jubilarna 130-ta godina postojanja Osnovne škole u Medveđi
hotel bell

Jubilarna 130-ta godina postojanja Osnovne škole u Medveđi

Osnovna škola “Gornja Jablanica” iz Medveđa je ovih dana brojnim aktivnostima obeležila 13 decenija postojanja škole.

Program proslave je bio raspoređen u tri dana, kako bi se obuhvatili svi aspekti rada škole kroz vreme. Prvog dana je u Kulturnom centru postavljena izložba đačkih radova “Svako dete je boja za sebe, a zajedno činimo remek-delo”, gde su umetničkim radovima u vitražu, akvarelu, mozaiku i drugim tehnikama prikazana umetnička dela osnovaca. Sledećeg dana predstavljena je elektronska verzija časopisa “Pionir” koji se izdaje još od 1971. godine, koji je imao pauze u izdavanju u vreme sankcija i u periodu od poslednje decenije. Osnovna škola imala je čast da visoki zvaničnici prisustvuju predstavljanju novog modernijeg izdanja časopisa, obzirom da su toga dana ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Čepurin i ostale zvanice posetile opštinu Medveđa.

Poslednjeg dana obeležavanja, 26. septembra, na dan kada je pre 130 godina opština Medveđa dobila dozvolu za rad osnovne škole, upriličena je svečanost u Kulturnom centru uz bogat kulturno umetnički program. Direktor osnovne škole, Slavica Đonić je na samom početku pročitala ukaz iz 1888. godine kojom se otvara osnovna Medveđska škola. U svom govoru se zahvalila svim bivšim učiteljima i nastavnicima koji su svoje znanje, rad i ljubav utkali u temelje ove škole. Nakon toga je uručila zahvalnice predsedniku opštine Medveđa, Kulturnom centru Medveđa, Policijskoj stanici u Medveđi, radio Medveđi i portalu Info centar juga za uspešnu saradnju sa ovom obrazovnom ustanovom.

Ispred lokalne samouprave 130-togodišnjicu škole čestitao je i predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić. “Jubileji su prava prilika za čestitke, slavlje, osvrt na prošlost i pogled u budućnost. Kroz sve promene koje je prošla, naša škola uspela je da sačuva svoj identitet, kontinuitet i prepoznatljivost. Učeći, podučavajući i odgajajući mnoge generacije učenika, nastavnici ove škole uspešno su prenosili i ugrađivali darove svoga uma i srca u svima nama. Škola je od samih početaka i kroz mnoge generacije svedočila o kvalitetnom obrazovanju i tradiciji temeljenoj na neprolaznim duhovnim i moralnim vrednostima. Nadam se da će tako biti i ostati u godinama koje su pred nama.”

Nakon toga počeo je svečani deo programa u kojem su učestvovali učenici svih razreda škole „Gornja Jablanica“. U kratkom filmu, koji je bio podeljen u pet celina, prikazani su svi najvažniji segmenti iz bogate istorije ove škole, a učenici su kroz scenske prikaze i recitacije upoznali sve prisutne o bogatoj istoriji škole. Na samom kraju priredbe izvedena je himna škole.

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.