Home / DRUŠTVO / Jedan muzej – mnogo nade ! Jednak pristup deci sa invaliditetom
hotel bell

Jedan muzej – mnogo nade ! Jednak pristup deci sa invaliditetom

Projekat „Jedan muzej – mnogo nade“ namenjen je pristupačnosti i inkluziji dece sa invaliditetom u muzejima i ima za cilj da u muzeju omogući jednak pristup deci sa invaliditetom i poboljša njihovu socijalnu integraciju.

Cilj je da se deci sa invaliditetom omogući da na pravi način uživaju u istraživanju istorije i kulture svog kraja kroz njima prilagođena predstavljanja predmeta muzejskih zbirki. Radionice su namenjene deci uzrasta od 7 do 13 godina, učiteljima, profesorima, roditeljima, bakama i dekama i svima koji shvataju važnost primene inkluzije u institucijama kakvi su muzeji. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Zavičajnim muzejom u Knjaževcu i školom “11. oktobar” u Leskovcu koja radi sa decom sa invaliditetom.

U okviru ovog projekta u periodu od 1. septembra do 31. oktobra biće organizovane inkluzivne radionice i prateće aktivnosti za decu: Radionica – Knjiga sa nalepnicama (Praistorija, Rim, Caričin grad, Srednji vek) Radionica – Slagalica Radionica – Igra pamćenja Radionica – Napravi suvenir Radionica – Igre naših baka i dedova Radionica za decu i roditelje – Mama, tata, vodim vas u muzej Radionica za decu, bake i deke – Pravimo izložbu u muzeju Fotografisanje dece sa pozadinom dečaka i devojčice iz praistorije Obilazak postavke muzeja Izložba starih fotografija – radovi sa radionica Izložba suvenira – radovi sa radionica Izložba starih predmeta – radovi sa radionica. Kako bismo probudili interes među decom za zajedničko kulturno blago, tokom radionica biće korišćen različit didaktički materijal uz pomoć kojeg će deci kroz igru biti predstavljena važna kulturna dobra. Deci je prilagođena i dizajnirana posebna knjižica o nasleđu leskovačkog kraja.

Deca na ovaj način mogu poboljšati svoju pažnju kroz različite aktivnosti: rešavanjem jednostavnih misaonih zadataka i zadataka opažanja, kao što su lavirinti (pronađi put od jedne do druge tačke), bojenje, lepljenje sličica, povezivanje brojeva…

Check Also

Godišnji odmor će vam prijati, samo ako, dok traje, ne brinete o tome šta je bilo i šta će biti: Evo još nekoliko korisnih saveta stručnjaka

Pokušajte da zamislite da se nalazite u balonu i da odozgo gledate sebe i svoje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.