Home / DRUŠTVO / Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju tiču se tehnoloških viškova, frilensera i porodičnih penzija
hotel bell

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju tiču se tehnoloških viškova, frilensera i porodičnih penzija

Izmenama i dopunama Zakona o invalidskom i penzijskom osiguranju rešava se, pre svega, problem lica obuhvaćenih socijalnim programom Vlade Srbije za višak zaposlenih i procesu restukturiranja, racionalizacije i priprema za privatizaciju.

U pitanju su lica, kojima je, u trenutku prihvatanja socijalnog programa, do ostvarivanja pravo na penziju nedostajalo 5, odnosno 2 godine.

Takođe, izmenama se precizira način utvrđivanja staža osobama iz kategorije “frilensera“, koji su odavno prepoznati kao osiguranici samostalnih delatnosti, ali se Zakon sada njima detaljnije bavi.

Takođe, neke od novina se tiču porodične penzije, koja se, prema, izmenama, ne određuje od prevremene, već od starosne ili invalidske penzije, koja bi osiguraniku pripala u času smrti, čime se korisnici porodične penzije dovode u povoljniji položaj.

Usvojenim zakonskim izmenama ne menjaju se uslovi za sticanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i način usklađiavanja penzije.

Check Also

U Leskovcu obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U Omladinskom klubu grada Leskovca u organizaciji Lokalnog koordinacionog tima za zaštitu žrtava trgovine ljudima Leskovac, obeležen …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *