Izložba “Sretenje 2024 – odlikovanja dinastija Obrenović i Karađorđević” prikazana na Svečanoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova u Sopotu

Povodom 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka 24. februara 2024. godine u Sopotu je održana Svečana akademija i defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Za istoriju Srpske revolucije krajevi oko Kosmaja su izuzetno važni jer su se prvi sukobi sa Osmanlijama 1804. godine dogodili u mestu Sibnica i Drlupa. Srpske ustanike sa ovih prostora predvodio je vojvoda Janko Katić, jedan od najbližih saradnika Karađorđa Petrovića. Za 1804. godinu vezuju se i počeci policije u Srbiji.

U okviru svečanosti Narodnom muzeju Leskovac pripala je čast da prikaže izložbu “Sretenje 2024 – odlikovanja dinastija Obrenović i Karađorđević”. Tema izložbe vezana je za odlikovanja koja su dodeljivana u periodu od 1865. godine pa sve do 1941. godine, odnosno u vreme vladavine vladara dinastije Obrenović i Karađorđević.

Osim odlikovanja izloženi su ukazi i fotografije najznamenitijih ljudi koji su rođeni u Leskovcu ili su bili
njegovi stanovnici. Dva najstarija predmeta na izložbi datiraju iz perioda 1865-1868. godine kao i iz perioda srpsko-turskih ratova 1876-1878. god.

Narodni muzej Leskovac se ovim putem zahvaljuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i Gradskoj opštini Sopot na ukazanom poverenju.

Check Also

SLIŠANE – Selo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Slišane, malo selo u Srbiji, smešteno u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu, predstavlja pravu riznicu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *