Home / DRUŠTVO / Izložba slika braće Aleksandra i Jovana Spasića u Vlasotincu
hotel bell

Izložba slika braće Aleksandra i Jovana Spasića u Vlasotincu

Kulturni centar Vlasotince je sinoć u galeriji Zavičajnog muzeja priredio izložbu slika braće Aleksandra i Jovana Spasića, koji pripadaju mlađoj generaciji likovnih stvaralaca ovog kraja. Ovo važno kulturno dešavanje priređeno je povodom godišnjice rođenja znamenitog srpskog slikara, kolekcionara i etnologa Hristifora Crnilovića, koji je rođen 8. februara 1886. godine.

O slikarskom opusu talentovanih slikara Aleksandra i Jovana Spasića govorio je slikar Bata Anđelković.

„Upoznao sam i zavoleo Aleksandra i Jovana Spasića. Uvek sam iskren prema njima i nikada ne dozvoljavam da se opuste, tražim da u svojim traganjima stignu do pravog puta. Istina je jedna, od istine nema veće istine a istina je ono što večeras vidimo ovde u galeriji. Čak je primetno i približavanje slikarske palete dva mlada umetnika. Na njihovim platnima oseća se taj vulkanski naboj koji nose u sebi i taj nerv koji proradi kod svakog stvaraoca. Njihov kolorit je vrlo intersantan i pastelan, intervali između tonova su prijatni za oko, za samu socijalizaciju posmatrača i dela, tako da čovek oseti potrebu da ponovo dođe na izložbu, da se druži sa delima i pronađe sebe u njima“, rekao je Bratislav Bata Anđelković.

S obzirom da je ova postavka bila u Domu kulture u Vučju, u galeriji Art, stvaralašto i slikarski rukopis Aleksandra i Jovana Spasića poznati su publici u Vučju. Oni su i učesnici Svetosavskog likovnog salona u ovoj varoši.

„Za slikarstvo je bitan crtež, paleta i kompozicija a sve ove elemente uspešno su savladali Aleksandar i Jovan Spasić. Kad govorim o njihovom radu ja uvek pomenem Dobrija Stojanovića, Jovana Đekića, Vladu Veličkovića, Miodraga Nagornoga jer braću Spasić vidim tu negde, u tom slikarskom miljeu. Njihove stvaralačke staze ponekada su trnovite ali oni moraju njima da gaze jer stvaralački opus nimalo nije lak. Čovek iza sebe uvek ostavi sebe“, dodao je veliki umetnik Bata iz Vučja.

Jovan Spasić zahvalio se Kulturnom centru za dugogodišnju uspešnu saradnju, zahvalio se svom kolektivu OŠ „8. oktobar“ i publici koja je poštujući umetnički rad braće Spasić došla da zaviri u stvaralački svet ovih talentovanih mladića.

„Moji radovi koji su večeras pred vama nastali su tokom studiranja u Nišu. Pejzaži su uglavnom iz okoline Vlasotinca. Veoma nam znači i činjenica što je izložba naših slika priređena povodom rođenja izuzetnog umetnika i kolekcionara Hristifora Crnilovića“, istakao je Jovan Spasić.

Mnogi slikari došli su da podrže svoje kolege a među njima je bila i jedanaestogodišnja Petra Mladenović, jedna od najmlađih slikarki ovog kraja.

Aleksandar Spasić je nakon završene srednje umetničke škole u Leskovcu diplomirao na Visokoj poslovnoj školi za tekstil i dizajn u Leskovcu. Svoje slike izlaže od 2013. godine. Pored kolektivnih imao je i više samostalnih izložbi u Vlasotincu i Vučju.

Jovan Spasić je nakon završene srednje umetničke škole u Leskovcu diplomirao 2016. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Bratislava Bašića. Godinu dana kasnije završio je postdiplomske studije takođe u klasi profesora Bašića.

Pored više samostalnih, učestvovao je na dvadesetak kolektivnih izložbi i na više likovnih kolonija.

Izložbe njegovih slika priređivane su u Narodnom muzeju u Leskovcu, u Kulturnom centru u Vlasotincu, u Domu kulture u Vučju, u Niškom kulturnom centru i galeriji „Gradac“ u Raškoj.

Ovaj mladi umetnik dobitnik je nagrade „Gmitar Obradović“ za prepoznatljivi likovni izraz školske 2011/2012. godine, sveukupni je pobednik na Svetosavskom likovnom salonu u Vučju 2014. godine. Iste godine je na Vinskom balu dobio drugu nagradu za karikaturu a dve godine kasnije je na Vinskom balu osvojio prvo mesto za karikaturu. Prošle godine osvojio je prvu nagradu na 55. Oktobarskom likovnom salonu u Vlasotincu.

Aleksandar i Jovan Spasić nastavljaju put koji su pre više decenija trasirali vlasotinački slikari Jovan Đekić, Zvonimir Katlanović, Nebojša Mitrović, Nikola Živković…

Check Also

Još jedna manifestacija „Muzeji za 10“ je za nama

U proteklih sedam dana posetioci Narodnog muzej u Leskovcu imali su priliku da besplatno posete …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.