Izložba “15 godina Vekovnika” u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Srbiji 

Izložba “15 godina Vekovnika”, posvećena strip serijalu scenariste Marka Stojanovića i preko 200 balkanskih crtača, je u 2022. godini postavljena u Nišu, Raškoj i Beogradu dva puta, da bi čitavu drugu polovinu 2023. godine bez pauze bila postavljena u Zaječaru, Valjevu, Čačku, koji je bio srpska prestonica kulture za 2023. godinu i Užicu, koji je srpska prestonica kulture za 2024. Tokom avgusta 2023. je po prvi put u istoriji devete umetnosti na Balkanu imale tri paralelne postavke izložbe u tri različite države – u Bratuncu (Bosna i Hercegovina), Zaječaru (Srbija) i Brašovu (Rumunija). Svoju 12, 13. i 14. postavku u protekle dve godine izložba “15 godina Vekovnika” imala je u tokom aprila i maja u isto vreme u tri različite države, što je izuzetna retkost.  

“15 godina Vekovnika” je prvo otvorena 23. aprila u Muzeju grada Zenice u sklopu 27. Međunarodne kulturne organizacije “Zeničko proljeće 2024”, sa trajanjem od mesec dana. Potom je izložba otvorena 10. maja u Galeriji Saveza bugarskih likovnih umetnika u Sofiji kao centralni deo najvećeg bugarskog strip festivala Sofia Komiks ekspo ’24. Ova izložba u najužem centru prestonice Bugarske trajaće do 31. maja. Na kraju, izložbom “15 godina Vekovnika” 17. maja otvoren je 9. Somborski festival stripa i fantastike u Muzeju Podunavskih Švaba, gde će izložba biti otvorena do kraja maja. Otvaranjem izložbe u Somboru ispisana je istorija srpskog stripa, jer se ista izložba paralelno našlaa u tri različite zemlje, u Bosni i Hercegovini, Bugarskog i Srbiji, što je poduhvat koji se desio samo jednom pre ovoga – i to prošle godine, kada je izložba “15 godina Vekovnika” bila otvorena u Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na pitanje o tome kako je došlo do toga da “Vekovnici” imaju tri paralelne postavke u tri različite Balkanske države i šta to znači, Stojanović odgovara:

“Kad me pitaju kako uspevam da uradim toliko različitih stvari ja se često našalim da malo spavam, kako na lovorikama tako i bez njih. Rukovodim se time da kad uradiš nešto za šta ti kažu da pre tebe nije, ne treba tu stati, time se zadovoljiti. Umesto toga, treba pokušati da to ponoviš ili nadmašiš. To u praksi znači sledeće: Prošle godine smo uradili nešto što, koliko bar ja znam, nije do sada urađeno – izložba “15 godina Vekovnika” bila je tokom avgusta 2023. godine u isto vreme postavljena u tri različite države, u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Ove godine smo to ponovili – izložba “15 godina Vekovnika”, biće tokom maja izložena je istovremeno u trima različitim zemljama. Na dan otvaranja izložbe u Sombru, 17. maja, koji je ako je verovati istoriji i dan pogibije Marka Kraljevića u bici na Rovinama 1395. godine, izložba “15 godina Vekovnika” je u isto vreme otvorena i dostupana za publiku u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Srbiji. Na taj način postal je jedina izložba stripa, pa i šire, u regionu koja je tako nešto uradila – i to dva puta.”

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …