Istraživanјe otkriva da srpski vozači više vole  polovna vozila iz Italije

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Mnoga polovna vozila se uvoze iz jedne zemlje u drugu kako bi zadovoljila lokalnu potražnju za vozilima. Nemačka, Francuska, Belgija i Italija su najveći izvoznici polovnih automobila u Evropi, snabdevajući i ostatak kontinenta sa polovnjacima. Međutim, vozila iz ovih zemalja nisu bez nedostataka.

Najnovije istraživanje koje je sprovela automobilska kompanija carVertical otkriva da mnoga vozila uvezena u Srbiju imaju vraćenu kilometražu ili su bila prethodno oštećena.

Mnoga uvezena italijanska vozila imaju sumnjivu prošlost

Kompanija carVertical je analizirala izveštaje o istoriji vozila koje su korisnici platforme pribavili 2023. godine i prebrojala one sa prethodnom evidencijom iz drugih zemalja. Prošle godine je 24,4% svih uvezenih vozila koja su proverena na carVertical-u u Srbiji došlo iz Italije, 16,8% iz Francuske, 16,2% iz Nemačke, 12,8% iz Češke i 9,8% iz Norveške.

Dok je četvrtina vozila stigla u Srbiju iz Italije, 4,8% njih je imalo vraćenu kilometražu, a 13,1% je prethodno bilo oštećeno, što ukazuje na to da vozači treba da budu oprezni prilikom kupovine italijanskih automobila. 3,3% vozila iz Francuske imalo je promenjen broj kilometara, a 41,2% je pretrpelo manje ili veće štete. Nemački automobili takođe nisu imuni na sumnjivu prošlost, jer je 3,4% njih imalo lažiranu kilometražu, a 22,8% je bilo oštećeno.

“Nemačka je najveći izvoznik polovnih automobila u Evropi. Budući da zemlja ima dobru infrastrukturu autoputa, da izvozi mnogo premijum i dizel automobila sa velikom pređenom kilometražom. Ljudi takođe veruju da Nemci obraćaju više pažnje na vlasništvo i održavanje automobila. Međutim, kada polovna vozila pređu kod vlasnika u stranim zemljama, neki podaci poput istorije servisiranja ili čak kilometraže mogu biti promenjeni, što čini veći rizik”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i šef odeljenja za komunikacije u kompaniji carVertical.

Kupci ponekad nisu ni svesni da kupuju uvezeno vozilo

Kupci mogu dobiti uvezeno vozilo odabirom željenog modela sa strane veb stranice sa oglasima i direktnom kupovinom ili preko kompanije specijalizovane za usluge uvoza. Na ovaj način, kompanija organizuje sve dokumente i dostavlja vozilo na vrata kupca.

Još jedan način je kupovina vozila u Srbiji koje još nije registrovano na domaćem tržištu. U ovom slučaju, kupac mora sam registrovati vozilo i proći tehnički pregled.

“Postoji i treća i najrizičnija opcija. Kupac može potpuno propustiti činjenicu da je automobil uvezen u Srbiju jer je već registrovan i prodat kao vozilo bez strane istorije. Ponekad prodavci ne obaveštavaju kupce o prošlosti vozila”, objašnjava Buzelis.

Iako širok izbor uvezenih automobila može privući kupce polovnih automobila da donesu spontanu odluku, važno je pregledati istoriju vozila kako bi se izbegla neprijatna iznenađenja mesecima kasnije.

Check Also

Tanja Stanković hiljaditi davalac krvi ove godine u Leskovcu

Leskovački Crveni krst je i juče nastavio sa organizovanjem akcija dobrovoljnog davanja krvi. Iz ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *