Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli iskustvo na putu i izbegli nesreće. Međutim, snažni automobili imaju naprednije sisteme kočenja i bolje upravljanje, što ih čini lakšim za vožnju.

carVertical, kompanija za automobilske podatke, sprovela je istraživanje zasnovano na podacima o proveri istorije polovnih automobila kako bi saznala da li postoji veza između prosečne snage motora vozila i stope nesreća

Direktna veza između snage motora i stope oštećenja

Istraživanje kompanije carVertical obuhvatilo je izveštaje o istoriji vozila od 43 proizvođača automobila. U svim slučajevima, automobili sa jačim motorima bili su podložniji nesrećama.

46,4% Audi vozila proverenih na carVertical-u sa snagom motora do 100 kW imala su zapise o oštećenju, dok je stopa oštećenja kod modela sa snagom preko 400 kW bila veća – 55,6%.

Slične tendencije primećene su kod Volkswagen automobila, gde je 42,6% modela sa snagom do 100 kW bilo oštećeno, u poređenju sa 48,9% kod modela sa motorima od 300-400 kW.

45% Ford vozila sa motorima do 100 kW imala su zapise o oštećenju, dok je 55% onih sa motorima preko 400 kW.

1 od 3 Renault automobila (36,3%) sa najslabijim motorima pretrpeo je manju ili veću nesreću. Brojke o oštećenju bile su veće kod automobila sa motorima od 200-300 kW – 39,7%.

Toyota pokazuje blage oscilacije u stopama oštećenja: 36% modela s najslabijim motorima je imalo oštećenja, dok je kod vozila s motorima od 200-300 kW taj procenat bio nešto veći, tačnije 39,5%. Međutim, Toyota, kao i neki drugi proizvođači, ne proizvodi modele s motorima koji imaju snagu preko 400 kW, što može uticati na povećane stope oštećenja.

BMW se istakao među svim analiziranim brendovima: 60,3% automobila sa motorima do 100 kW bilo je oštećeno, u poređenju sa izuzetnih 68,6% vozila sa snagom preko 400 kW.

“Uprkos tome što sva vozila moraju poštovati saobraćajne propise, čini se da automobili sa većom snagom zanemaruju ograničenja brzine, a njihovi vozači preuzimaju veće rizike. Nema nijednog brenda gde bi vozila sa manjom snagom mogla biti podložnija nesrećama”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i direktor komunikacija u carVertical kompaniji.

Neki automobili imaju i do 7 puta jače motore od drugih

Od svih brendova vozila proverenih na carVertical platformi, Bentley ima najvišu prosečnu snagu motora – 415 kW ili 564 konjskih snaga. Ovog luksuznog proizvođača automobila prate Maserati (268 kW/364 ks), Cadillac (264 kW/359 ks), Tesla (263 kW/358 ks) i Porsche (257 kW/349 ks).

Iako istraživanje ukazuje na to da se kupci polovnih vozila često opredeljuju za proveru istorije automobila sa snažnijim motorima, takođe se prate i manji automobili sa slabijim motorima na platformi carVertical.

Najmanja prosečna snaga motora primećena je kod Smart automobila – 59 kW ili 80 ks. Dacia (72 kW/98 ks), Lancia (77 kW/105 ks), Fiat (83 kW/113 ks) i Suzuki (87 kW/118 ks) nisu mnogo iza.

Prema Buzelisu, istorija ozbiljnih nesreća može biti znak upozorenja za kupce. Stoga je važno konsultovati profesionalnog mehaničara i saznati da li oštećenja koja je automobil pretrpeo mogu uticati na njegov dugoročni rad.

Check Also

U utorak bez struje 9 ulica u gradu i 11 sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnoj godišnjoj reviziji TS 35/10 kV Ždeglovo. Zbog toga …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *