Naši preci u praistoriji nisu bili gurmani, a osnovu njihove ishrane činile su žitarice i mahunarke. Tako bar kažu arheolozi, koji su iskopavanjem posudja, u njemu pronašli samo tragove vegetarijanske hrane. Leskovčani i gosti, koji su se danas sa namerom ili slučajno našli ispred muzeja, ove specijalitete iz bronzanog doba, mogli su i da probaju.
Obroci prastanovnika Leskovca, koji su na ovim prostorima živeli od 14. do 12. veka pre nove ere, bili su vrlo jednostavni: kaša, nešto nalik na pljeskavicu od mahuna , žitarica i povrća, hleb.
– Na lokalitetu Hisar, pronašli smo ostatke praistorijske kuće s kraja bronzanog doba, čija replika je izložena ispred muzeja, kao i gomilu zrnevlja, graška, urova, leće ili sočiva, kao i žitarica. Zato smo odlučili da pljeskavica bude vegetarijanska. Glavninu obroka činila je kaša, pošto smo pronašli zrna prosa, a njoj je dodavano kozje, ovčije ili kravlje mleko, ističe viši kustos Narodnog muzeja, Smilja Jović.
Naši preci uzgajali su ječam, raž i jednorednu pšenicu, od kojih su izradjivali jednu vrstu pogača, ali se ona mogla jesti samo topla, pošto bi se kasnije pretvarala gotovo u kamen. Za decu je pravljena medna kaša, odnosno tucano proso sa medom.
Analize životinjskih kosti još nisu uradjene, ali se pretpostavlja da je na meniju Praleskovčana bilo i ribe i mesa.
Nije neukusna, ali je po svim parametrima različita od one koju danas rado konzumiramo, bilo da se radi o mesnoj ili vegetarijanskoj pljeskavici, gotovo je jednoglasna ocena prisutnih nakon degustacije praistorijskog specijaliteta, u koji je, za razliku od prošle godine, dodato malo soli, jer je ovaj začin u tome, takodje korišćen.
S.Ć.