Home / DRUŠTVO / Ipak nema produzetka roka za e Fiskalizaciju: Od sutra obavezan novi sistem
hotel bell

Ipak nema produzetka roka za e Fiskalizaciju: Od sutra obavezan novi sistem

Foto: arhiva

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je primena novog modela elektronske fiskalizacije, koji je ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije, od sutra obavezna u Srbiji, a istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura.

Kada je reč o e-fiskalizaciji, ovaj model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od sutra svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra i završava se danas. U toku trajanja tranzicionog perioda paralelno su funkcionisali stari i novi model, koji će od sutra biti obavezan za sve obveznike fiskalizacije.

Takođe, sutra nastupa obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

To znači da od sutra poslovanje sa državom postaje ekonomičnije i sigurnije, a Zakonom o elektronskom fakturisanju propisan način slanja, primanja i čuvanja e-faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora primenjivaće se od 1. jula.

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.