Home / Opštine / Aleksinac / Interesovanje za seoske kuće veće od očekivanog
hotel bell

Interesovanje za seoske kuće veće od očekivanog

Programom dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za koji je javni poziv raspisan 28. juna, Vlada Srbije želi da vrati život u napuštena seoska domaćinstva.

Uoči radnog sastanka sa predstavnicima svih jedinica lokalnih samouprava,ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije, Milan Krkobabić koje je upoznao je prisutne sa realizacijom programa na terenu, i istakao da je interesovanje veće od očekivanog.

„Cilj je da mladi ostanu na selu, ali i da tu dođu i drugi koji to žele, a među njima i lekari, programeri, veterinari, stomatolozi, istakao je on.

U Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća, od čega se za 150.000 zna ko im je vlasnik.

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava za mlade bračne i vanbračne parove, do 45 godina starosti, koji bi kupili napuštene kuće sa okućnicom. Sredstva će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, do njihovog utroška, a najkasnije do 1. novembra ove godine.

Zainteresovani mladi parovi sami traže kuće sa okućnicom za kupovinu, a nakon kontaktiranja njihovih vlasnika, obraćaće se jedinicama lokalne samouprave na čijoj se teritoriji kuća nalazi.

Opštinski procenitelji će određivati koliko kuća vredi. Za kuću će najviše moći da se dobije 1,2 miliona dinara, odnosno oko 10.000 evra, naglasio je ministar.

Današnjm sastanku prisustvovali su i predstavnici grada Leskovca i opštine Lebane.

Check Also

UHAPŠEN LESKOVČANIN: Pesnicom i glavu i grabuljom u leđa udario šezdesetčetvorogodišnjeg sugrađanina koji je na lečenju u KC Niš

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu uhapsili su D. S. (1971) iz okoline grada zbog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.