Home / GRADOVI / Leskovac / IN MEMORIAM: Zoran Gaćina – ĆUBA, legendarni rukometaš Dubočice
hotel bell

IN MEMORIAM: Zoran Gaćina – ĆUBA, legendarni rukometaš Dubočice

Danas je u Leskovcu preminuo Zoran Gaćina – Ćuba, legendarni rukometaš Dubočice i jedan od najboljih u istoji leskovačkog sporta.

Zoran Gaćina je u Dubočicu došao iz Mostara, iz ekipe „Mlada krila“, a u Leskovcu ostavio neizbrisiv trag.

Sa Dubočicom je ostvario neke od najvećoh uspeha u klupskoj istoriji u 70-tim godinama prošlog veka kada je leskovački rukometni klub bio u samom vrhu tada rukometne velesile, SFRJ – Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Na listi najbolji strelaca prve lige SFRJ za period od 1957. do 1990. godine Zoran Gaćina zauzima za istoriju i pamćenja vredno 10. mesto na večnoj listi strelaca sa 1.453 postignuta gola- piše u knjizi „Svi naši uspei“ autora Dušana Stamenkovića čije smo podatke preuzeli uz saglasnost izdavača, Agencije SDS.

Legendarni Ćuba zvanično je u dve sezone bio i evropski kralj strelaca, odnosno najbolji strelac rukometnih liga na starom kontinentu. Gaćina je u sezoni 1983/84. osvojio titulu najboljeg strelca Evrope sa prosečno postignutih 13,2 pogotka po utakmici u dresu italijinskog Konversana. I u sledećoj sezoni, Gaćina je blistao u dresu Konversana u Italiji i ponovo bio najbolji strelac Evrope sa 12,7 golova po utakmici.

Ostaće upamćen kao jedan od najboljih desnih bekova u ondašnjoj Jugoslaviji i jedna od najboljih rukometaša i sportista Leskovca svih vremena.

Sahrana Zorana Gaćine biće obavljena u ponedeljak 25. jula u 12 časova na Svetoilijskom groblju u Leskovcu.

Check Also

Proslavljamo jesenji Krstovdan: Danas se ostvaruju sve želje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas 27. septembra jesenji Krstovdan, dan kada je …

Оставите одговор