hotel bell

Gran pri “Mali Joakim“ dobilo šabačko pozorište: Leskovačkom “Razmaženom princu“-tri nagrade

Predstava “Crvenkapa i dragi Vuk“, u izvođenju ansambla šabačkog teatra, izdvaja se svojom duhovitošću, zaokruženošću i jasnoćom, te je zaslužila nagradu za najbolju u celini, saopštio je stručni žiri 15. Festivala predstava za decu i mlade

Nakon sedam odgledanih predstava, David Alić, reditelj i predsednik žirija, te članovu Čedomir Štajn, glumac i Snežana Udicki, rediteljka, uz poruku pozorištima i svim pozorišnim stvaraocima da svet koji kreiramo za najmlađu publiku, mora biti mnogo originalniji i hrabriji, doneo je odluku o najboljima.

Najbolja predstava u celini je “Crvenkama i dragi Vuk“, te je ona ponela i Gran pri “Mali Joakim“ u Leskovcu.

Nagrada za režiju otišla je Miodragu Dinuloviću za istu predstavu, a kako stoji u obrazloženju, za hrabar, groteskni prikaz likova sveta, koji sačinjavaju današnji heroji i antiheroji, i kao takvi pronalaze svoj put do dece.

Ostvarenje “Crvenkapa i dragi Vuk“ imala je i najbolju kostimografiju, pa je nagrada za kostime, koji dodatno obogaćuju likove, otišla u ruke Ani Kolbjanovoj.

Za originalni dramski tekst, koji obostrano komunicira kako sa decom, tako i sa njihovim roditeljima, postavljajući problematiku samog odgoja deteta, dodeljena je Željku Hubaču, za “Razmaženog princa“, u izvođenju ansambla leskovačkog pozorišta. U obrazloženju je žiri apelovao na pozorišta da na svoj repertoar, u budućnosti postavljaju originalne dramske tekstove domaćih autora, u cilju ohrabrivanja dramskih pisaca da koriste svoj autentični jezik, a ne da se teatar za najmlađe svodi na inscenacije jednih te istih ili kombinacijom uveliko poznatih bajki.

“Razmaženom princu“, odnosno Dušanu Stankoviću je otišlo i priznanje za scenografiju ili ukupan scenski dizajn, jer osim estetske vrednosti, nadograđuje rediteljska rešenja i dopušta glumcima dodatnu razigranost.

Nagrada “Joakim Vujić“ za autorsku muziku, nadasve živog i čarobnog sveta za najmlađu publiku, pripala je Lazaru Novkovu, za predstavu “Vetar“, Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca.

Za glumačka ostvarenja, prema odluci žirija, dodeljene su četiri ravnopravne nagrade:

– Petri Dimitrijević, za prirodnost glumačkog izraza u “Razmaženom princu“

– Sonji Milojević, za nadahnutu komičnu igru u “Crvenkapi i dobrom Vuku“

– Kristini Pajkić, za autentično tumačenje savremenih pomodarskih stereotipa i

– Sofiji Ristić, za promišljeno, svedeno i krajnje nepretenciozno glumačko razumevanje i tumačenje Juce u lutkarskoj predstavi “Pop Ćira i pop Spira“, Pozorišta lutaka iz Niša.

Žiri je odlučio da dodeli i dve specijalne nagrade: Isidori Stanišić, za svojevrstan izraz, koji je ujedno i nerazdvojni element celokupne predstave, a iz koga se iznedrilo i samo idejno rešenje predstave “Vetar“, odnosno Jeleni Paligorić Sinkević, za preciznu i analitičku dramatizaciju romana “Pop Ćira i por Spira“, Stevana Sremca.

Festival predstava za decu i mlade “Mali Joakim“ u Leskovcu, završava se večeras, dodelom priznanja i ostvarenjem “Zvonar bogorodičine crkve“, koje ansambl Pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, izvodi u čast nagrađenih.

Check Also

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo Godišnji plan akcija: Radan, Suva Planina, Alpi, Vardenik, Babička gora, Prokletije, Triglav, Kukavica, Šar planina …

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo je na svojoj fejsbuk stranici Godišnji plan akcija za 2023. godinu …

Оставите одговор